back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η απλή αναλογική και τα παράξενα της κάλπης

Διαβάστε επίσης

Σε πολλούς δήμους της χώρας τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών φέρνουν στο προσκήνιο ανατροπές, αναμετρήσεις που κρίθηκαν “στο νήμα” και νικητές που εξελέγησαν δήμαρχοι, αλλά αποτελούν μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι εκλεγέντες δήμαρχοι, διαθέτουν στο δημοτικό συμβούλιο λιγότερες έδρες από τον “ηττημένο” αντίπαλό τους, καθώς στον πρώτο γύρο ήταν στην δεύτερη θέση.

Η αναντιστοιχία των ποσοστών του β΄γύρου με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά συμβούλια είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε συνεργασίες προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες πλειοψηφίες για την λήψη των αποφάσεων.

Ανατροπές

Η κάλπη έβγαλε ανατροπές, αλλά και μικρές διαφορές ψήφων μέχρι να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Με κορύφωση της αγωνίας οι μονομάχοι μετρούσαν το κάθε “κουκί” που ίσως θα έκανε την διαφορά.

Ενδεικτικό το θρίλερ στο Αιγάλεω, όπου δήμαρχος εκλέγεται ο κ. Γ. Γκίκας (50,11%), καθώς επικράτησε του κ. Δ. Μπίρμα (49,89%) με διαφορά 54 ψήφων σε μία πόλη με 59.000 ψηφοφόρους.

Στο Αμύνταιο, η διαφορά ήταν 78 ψήφοι, ενώ ο νικητής θα διαθέτει μια έδρα λιγότερη. Με διαφορά 42 ψήφους επανεξελέγη δήμαρχος στην Αλόνησσο ο κ. Π. Βαφίνης,  ενώ στον Αλμυρό και οι δύο χθεσινοί υποψήφιοι δήμαρχοι διαθέτουν από 10 έδρες.

Το ίδιο ισχύει και στην Αλεξάνδρεια (διαφορά 107 ψήφοι), ενώ στο Αργοστόλι ο νέος δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος θα έχει μία λιγότερη έδρα από τον δεύτερο των εκλογών κ. Αλ. Παρίση.

Στα Ανώγεια, η δημαρχία κρίθηκε από τις 13 ψήφους διαφορά (1.035 και 1022) υπέρ του κ. Σ. Κεφαλογιάννη και θα έχουν με τον κ. Εμ. Καλλέργη από 8 έδρες.

Όταν οι δεύτεροι συνδυασμοί έχουν περισσότερες έδρες

Η ανατροπή αποτελεσμάτων στον β΄γύρο δημιουργεί το φαινόμενο οι τελικοί νικητές να έχουν λιγότερες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς εκείνοι που πρώτευσαν στον α΄ γύρο έλαβαν και διατηρούν αυξημένο αριθμό εδρών.

Στον Βύρωνα Αττικής, ο νέος δήμαρχος Γρ. Κατωπόδης (50,37%) θα διαθέτει μία έδρα λιγότερη από τον κ. Χρ. Γώγο και το ίδιο ισχύει για τον κ. Β. Θώδα νέο δήμαρχο στου Ζωγράφου.

Στον δήμο Ηλιούπολης, δήμαρχος εξελέγη ο κ.  Γ. Χατζηδάκης (50,88%), αλλά κέρδισε μόνο 6 έδρες έναντι των 13 συμβούλων που έχει ο κ. Β. Βαλασόπουλος (49,12%).

Με διαφορά 234 ψήφους εξελέγη δήμαρχος στα Ιωάννινα ο κ. Μωϋσής Ελισάφ που στον πρώτο γύρο πήρε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο πρώτος του α γύρου κ.  Θ. Μπέγκας κατέχει 14 έδρες.

Ανάλογη ανατροπή κατεγράφη και στο Διδυμότειχο όπου ο κ. Ρ. Χατζηγιαννόγλου είναι ο νέος δήμαρχος η παράταξη του οποίου εξέλεξε 7 συμβούλους ενώ ο δεύτερος χθες, κ. Τοκαμάνης έχει ήδη 10 έδρες.

Ιδιαίτερα μικρές διαφορές που έκριναν το αποτέλεσμα υπάρχουν στο Μεγανήσι ( 21 ψήφοι), στη Μεγίστη (15), στην Μινώα Πεδιάδα 44, καθώς και στην Πάτμο. Εκεί, ο νέος δήμαρχος κ. Ε. Πέντες εξελέγη με 36 ψήφους αλλά θα έχει δύο έδρες λιγότερες από τον αντίπαλό του στον β γύρο κ. Γρ. Στοίκο.

Παράξενα της κάλπης

Στην Καλαμάτα, με 67.500 ψηφοφόρους η μάχη κρίθηκε με διαφορά 280 ψήφους. Στον Δήμο Πέλλας, η νίκη επήλθε με 96 ψήφους διαφορά και στον δήμο Πρεσπών, 23 ψήφοι έβγαλαν τον νέο δήμαρχο.

Ισάριθμους συμβούλους διαθέτουν οι χθεσινοί μονομάχοι στα Σέρβια, ενώ δήμαρχος εξελέγη ο κ. Χρ. Ελευθερίου με 41 ψήφους διαφορά.

Στην Πετρούπολη, επικράτησε ο κ. Σ. Βλάχος, όμως η αντιπολίτευση με τον κ. Ε. Σίμο διαθέτει δύο παραπάνω συμβούλους. Ακριβώς το ανάλογο συμβαίνει στην Κηφισιά, όπου ο νικητής δήμαρχος κ. Γ. Θωμάκος έχει 10 έδρες ενώ ο κ. Ν. Χιωτάκης 12.

Στο δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος, οι χθεσινοί αντίπαλοι διαθέτουν από 14 έδρες, όπως και στον Ωρωπό, από 17 έδρες.

Στο Παρανέστι, παρά την διαφορά του 13% στον β’ γύρο, οι δύο συνδυασμοί μοιράζονται από 7 έδρες, όπως και στο Μεσολόγγι παρά την διαφορά του 15%.

Στην Ζάκυνθο, ο εκλεγείς δήμαρχος κ. Ν. Αρετάκης έλαβε 35% περισσότερες ψήφους, αλλά υπερτερεί μόνο κατά μία έδρα από τον δεύτερο συνδυασμό.

Δύο έδρες λιγότερες λαμβάνει η νέα δήμαρχος Πεντέλης κα Δήμητρα Κεχαγιά παρά την διαφορά του 11% από τον κ. Δ. Στεργίου και στην Άνδρο, ο δήμαρχος κ. Ν. Λότσαρης επικράτησε με 90 ψήφους διαφορά αλλά θα διαθέτει δύο έδρες λιγότερες.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα