back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Ο Τραμπ στο Λονδίνο εν μέσω Brexit- Μεγάλη διαδήλωση κατά της επίσκεψης

Διαβάστε επίσης

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη (03-06 Ιουνίου) στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως προσκεκλημένος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το Air Force One θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου στις 11 το πρωί ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρώτη κυρία η Μελάνια Τραμπ θα γίνουν το απόγευμα δεκτοί από τη βασίλισσα , στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Independent (02/06) , η διαδήλωση που προετοιμάζεται να γίνει αύριο Τρίτη στο κεντρικό Λονδίνο κατά της επίσκεψης Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη βρετανική ιστορία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοργανωτές έχουν μισθώσει πούλμαν για να φέρουν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα τουλάχιστον από 15 πόλεις της Βρετανίας.
Σε άρθρο του στον Observer (02/06), ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, συγκρίνει τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Τραμπ για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του στις ΗΠΑ με αυτή των “φασιστών του 20ού αιώνα”.

Ο κ. Χαν επικρίνει την απόφαση να γίνει επίσημα δεκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τριήμερη παραμονή του στη Βρετανία υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τραμπ είναι απόδειξη της αυξανόμενης απειλής της άκρας δεξιάς για “τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες”.
“Ο Νάιτζελ Φάρατζ μου αρέσει και αυτόν πρέπει να στείλει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το Brexit” , είπε στους Sunday Times (02/06) o Ντόναλντ Τραμπ . Στην εφημερίδα The Sun (01/06) εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε : “ “Νομίζω ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα έκανε πολύ καλή δουλειά. Θα ήταν εξαιρετικός πρωθυπουργός, μου αρέσει, πάντα μου άρεσε”.

Ο Τραμπ και το Brexit είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, σημειώνουν οι αναλυτές. Ας μη ξεχνάμε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου ο κ. Τραμπ είχε αυτοπροσδιοριστεί και ως – “Ο κύριος Brexit”.

H διαδήλωση λοιπόν των φιλοευρωπαϊστών της Τρίτης στρέφεται κατά του εθνολαϊκιστή Τραμπ αλλά και κατά του ηγέτη που έχει ως στόχο τη διάλυση της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές , ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ευμετάβλητος πολιτικός που υποστηρίζει τις διάφορες εκφάνσεις της λαϊκιστικής δεξιάς. Αναρωτιούνται εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας ιδεολόγος της άκρας δεξιάς που έχει ως πρότυπο τον πρώην σύμβουλο του Στιβ Μπάνον ο οποίος αυτή την περίοδο αγωνίζεται να οργανώσει ένα υπερεθνικιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Ευρώπη ή εάν είναι απλά ένας χαρακτηριστικός τύπος λαϊκιστή που επιδιώκει τη λαϊκή επιβράβευση εκτοξεύοντας μηνύματα κενού περιεχομένου αλλά που προκαλούν έντονη συναισθηματική φόρτιση σε όσους απευθύνονται ; Στην πρώτη περίπτωση, η ιδεολογία του Τραμπ συγγενεύει με τις – “επαναστατικές ιδέες” – του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ ενώ εάν δεχθούμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος για να ανέλθει και να παραμείνει στην εξουσία αρέσκεται στο – “διαιτολόγιο του άκρατου λαϊκισμού” – τότε οι απόψεις του συμπίπτουν με αυτές του Μπόρις Τζόνσον που θεωρείται το φαβορί για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι, ο κ. Τζόνσον ως πρωθυπουργός θα δυσκολευτεί να αντισταθεί στις “σκοτεινές δυνάμεις” που εκπροσωπούν οι κκ. Φάρατζ και Μπάνον. Ίσως θεωρήσει ότι είναι αναγκαίο να προστατεύσει τους ψηφοφόρους του Συντηρητικού κόμματος από την επέλαση του κόμματος Brexit. Η επιθυμία του η Βρετανία να συνάψει το συντομότερο δυνατό μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Νάιτζελ Φάρατζ θα είναι οπωσδήποτε δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν τη στάση του Μπόρις Τζόνσον.

Το ψεύδος, επισημάνουν οι αναλυτές, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της “τριγωνικής σχέσης” Τζόνσον – Τραμπ -ι Φάρατζ . Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για αναληθείς δηλώσεις και υποσχέσεις αναφορικά με τις συνέπειες του Brexit στο βρετανικό σύστημα υγείας. Τα ξεδιάντροπα ψέματα του Φάρατζ για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή για τη μετανάστευση έχουν αποκαλυφθεί τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016 ενώ η χαλαρή σχέση του Τραμπ με την αλήθεια είναι πλέον διαβόητη.

Όπως σημείωσε στην εφημερίδα The Guardian (29/06) ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν η πρόσφατη επιτυχία του κόμματος Brexit στις ευρωεκλογές έχει δημιουργήσει μια – “νέα διαχωριστική γραμμή” – στο Ηνωμένο Βασίλειο με το εύλογο ερώτημα στα χείλη όλων – “ποιο είναι το μέλλον που επιδιώκουμε για τη χώρα μας”. Για όσους επιθυμούν μια ανεκτική, δίκαιη και εξωστρεφή χώρα τότε η διαδήλωση κατά του Τραμπ θα είναι καταδίκη της αδιαλλαξίας και του ψεύδους στην πολιτική που υπηρετούν ο Φάρατζ και ο Τζόνσον. Θα είναι μια ηχηρή διαμαρτυρία κατά του Brexit.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα