back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τουριστικές «φουρτούνες» από την Thomas Cook

Διαβάστε επίσης

Σοβαρές αναταράξεις έχει προκαλέσει και στον ελληνικό τουρισμό τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κολοσσός Thomas Cook, η μετοχή του οποίου έχει κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί χάνοντας το 90% της αξίας της μέσα στο τελευταίο χρόνο, ενώ οι αναμενόμενες πιέσεις από ξενοδόχους και προμηθευτές για ταχύτερες πληρωμές θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα προκαλώντας οικονομική στενότητα στην εταιρεία.

Η εταιρεία, η οποία συζητά με τράπεζες έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 343 εκατ. ευρώ, συνεργάζεται με 47 ξενοδοχεία στη χώρα μας από τα οποία τα 4 είναι ιδιόκτητα. Ήδη έχει προγραμματίσει λιγότερους επισκέπτες για την Ελλάδα, καθώς έχει διαθέσει μόλις το 57% των ταξιδιωτικών της πακέτων για όλο τον κόσμο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο με τις κρατήσεις να είναι 12% χαμηλότερες από πέρυσι.

Ζημιές και πτώση της μετοχής

Η Thomas Cook εμφάνισε προ φόρων ζημιές 1,7 δις ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους και περιμένει χαμηλότερα κέρδη και το δεύτερο εξάμηνο, αλλά τα στελέχη της εκφράζουν αισιοδοξία όσον αφορά τη χώρα μας. Γι’ αυτό και προχωρά σε αγορές ξενοδοχείων, ενώ συζητά και άλλες επενδύσεις, αλλά δεν αποκαλύπτει τι θα γίνει με τη συνεργασία της με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία.
Αποδίδει τα αίτια της κατάστασης στη ρευστή κατάσταση σχετικά με το Brexit, ενώ επιχειρεί να καθησυχάσει τους πελάτες της ότι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα ρευστότητας.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της μετά τις συνεχείς πτωτικές για τη μετοχή της συνεδρίες αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η λειτουργία μας συνεχίζεται κανονικά, χωρίς προβλήματα. Έχουμε τη στήριξη των τραπεζών και των μεγάλων μας μετόχων και συμφωνήσαμε για πρόσθετη χρηματοδότηση τον ερχόμενο χειμώνα. Έχουμε άφθονους πόρους για τις δραστηριότητές μας και ως συνήθως η θέση της ρευστότητάς μας περιμένουμε να ενισχυθεί κατά το καλοκαίρι. Είμαστε υπεύθυνοι για τις διακοπές 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στο εξωτερικό κάθε χρόνο και παίρνουμε αυτή την ευθύνη πολύ σοβαρά».

Παράλληλα έντονο είναι το ενδιαφέρον για την αγορά των αεροπορικών εταιρειών του ομίλου, χωρίς να είναι μέχρι τώρα ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πιθανοί αγοραστές, αν και η Lufthansa φαίνεται να θέλει να αναλάβει τις μακρινές πτήσεις της Condor από Φρανκφούρτη και Μόναχο.

Βέβαια ο Thomas Cook δεν πιέζεται για να πωλήσει τις αεροπορικές του εταιρείες, αν και αυτό δεν είναι πλέον απίθανο μετά και την υποβάθμιση της εταιρείας από τους ομίλους Fitch και Standard & Poor’s, που εκτιμούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας στο τέλος του 2019 λόγω αδύναμων πωλήσεων.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα