back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαβρόγλου: Απαράδεκτα όσα έγιναν στο ΑΠΘ

Διαβάστε επίσης

«Αυτά που έγιναν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι απαράδεκτα» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφορικά με τα επεισόδια στο ΑΠΘ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι απολύτως απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα το έχουμε πει πενήντα φορές».

Ο κ. Γαβρόγλου άφησε αιχμές εναντίον των πρυτανικών αρχών των ιδρυμάτων της χώρας για το ότι δεν αξιοποίησαν το πόρισμα της επιτροπής για την ανομία στα ΑΕΙ: «Είμαστε η μόνη Κυβέρνηση τόσες δεκαετίες που είπε ότι όντως υπάρχει παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια και συγκροτήσαμε μία Ομάδα Εργασίας με τον κύριο Παρασκευόπουλο, με εγκληματολόγους, εκπροσώπους της αστυνομίας, της Εισαγγελίας , όλων των αρμόδιων φορέων και βγήκε ένα πόρισμα. Και ζητήσαμε από τις Συγκλήτους, συμπεριλαμβανομένης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, να κάνουν σχόλια επί του πορίσματος και τι προτείνει το πόρισμα να γίνει. Σιωπή… Δεν σας κάνει εντύπωση;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας.

«Δεν είναι μόνο το ΑΠΘ. Υπάρχει θέμα και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπάρχει πρόβλημα με τα κτίρια του Πολυτεχνείου κάτω στην Πατησίων και υπάρχει πρόβλημα και στο ΑΠΘ που έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τα οποία πάλι δεν έχουμε απαντήσεις» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ξύλο μεταξύ καθηγητών και φοιτητών

Την Τρίτη έλαβε χώρα το εν λόγω άγριο επεισόδιο με ξύλο και αλληλοκατηγορίες μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ΑΠΘ. Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών εισέβαλε το πρωί της Τρίτης στην Πρυτανεία, ζητώντας, όπως λένε οι ίδιοι, να μάθουν για τη διενέργεια της Συγκλήτου και τον προγραμματισμό της επόμενης. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους ένας καθηγητής γρονθοκόπησε φοιτητή. Μάλιστα, η ομάδα φοιτητών έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από το περιστατικό:

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές καταγγέλλουν την ομάδα φοιτητών, ότι μπήκε διά της βίας μέσα στην αίθουσα της Συγκλήτου και άρχισε να λογομαχεί και στη συνέχεια να βιαιοπραγεί εναντίον των καθηγητών, των αντιπρυτάνεων και του ίδιου του πρύτανη.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου

«Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα περίπου 30 φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή» αναφέρει αρχικά το ΑΠΘ και συνεχίζει:

«Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα».

Σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «το κύριο αίτημα της ομάδας αυτής είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος».

«Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα. Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα