back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Nίκος Aλιβιζάτος: “Ο ΠτΔ οφείλει να αναμείνει την πρόταση που θα του κάνει η κυβέρνηση η οποία θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στον ΠτΔ, δε θα τον φέρει στη δύσκολη θέση να πει “δεν το υπογράφω”

Διαβάστε επίσης

2019-06-05

“Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει, δεν υπάρχει καμία διάταξη για το αντίθετο ενόψει αναγγελίας εκλογών, αλλά θα μπορούσε να γίνει διάκριση μεταξύ των νομοθετημάτων που έχουν ωριμάσει -όπως οι Ποινικοί Κώδικες- και των ρουσφετιών της τελευταίας στιγμής” δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη. Χαρακτήρισε παλιά συνήθεια να κατατίθεται την τελευταία εβδομάδα τσουνάμι φωτογραφικών τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, τονίζοντας ότι η στάση της ΝΔ να μην προσέλθει στη Βουλή θα είναι ειλικρινής εάν και στο μέλλον εφαρμόσει όσα τώρα λέει.
Αναφερόμενος στην αλλαγή ηγεσίας στη δικαιοσύνη, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι “κατά την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα απολύτως αναγκαία και η επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης δεν είναι μια τρέχουσα διαδικασία.”
Για τον ΠτΔ επεσήμανε ότι “σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος οφείλει να αναμείνει την πρόταση που θα του κάνει ο νέος πρωθυπουργός , ακόμα και στις 30 του μηνός, ο ΠτΔ δεν έχει λόγο να υπογράψει και πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα τον φέρει σε δύσκολη θέση”.
Σχετικά με την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε πως «είναι αμαρτία στην επόμενη Βουλή των Ελλήνων να μην υπάρχει ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός . Αυτοκτονεί όχι το ΚΙΝΑΛ αλλά όλο το πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ.Νίκος Αλιβιζάτος.

Αναλυτικά:

*Για το αν θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να παραιτηθεί η κυβέρνηση για να αναλάβει υπηρεσιακή έως την διεξαγωγή των εκλογών, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τόνισε πως ” έχει καθιερωθεί να μην ελέγχεται από τον ΠτΔ η επίκληση εθνικού λόγου εξαιρετικής σημασίας (μη συνδεόμενου εκ του Συντάγματος αποκλειστικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής), για διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή εκλογών από την κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία.”

*Για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την αποχή της ΝΔ, ο κ Αλιβιζάτος ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι “Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει, δεν υπάρχει καμία διάταξη η οποία λέει ότι ενόψει αναγγελίας εκλογών αναστέλλει τη λειτουργία της. Αυτό δεν προβλέπεται. Η Βουλή θα διαλυθεί την άλλη εβδομάδα και μέχρι τότε μπορεί να λειτουργήσει.”
Οπως σημείωσε όμως ότι το ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει μέσα σε αυτό το διάστημα.
“Για κάτι που έχει ωριμάσει και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου, όπως λόγου χάρη με τους Κώδικες, Ποινικής Δικονομίας και τον Ποινικό, θα μπορούσε να περάσει και μάλιστα με την γενικότερη διαφαινόμενη συναίνεση.
Είναι παλιά συνήθεια, την τελευταία εβδομάδα πρϊν από τη διάλυση της Βουλής για την ακρίβεια και της διεξαγωγής εκλογών, εφόσον η Βουλή λειτουργεί να πέφτει ένα τσουνάμι τροπολογιών που γίνονται ρουσφέτια, φωτογραφικές ρυθμίσεις τελευταίας στιγμής. Αρχισε ήδη να γίνεται και θα ενταθεί τις μέρες που ακολουθούν. Ήταν στη δυνατότητα του κ. Νίκου Βούτση και των αρμόδιων Υπουργών να έκαναν την απλή διάκριση ανάμεσα σε κάτι που έχει ωριμάσει και στο τσουνάμι των τροπολογιών. Ο πρόεδρος της Βουλής είχε την πρόνοια και την ευφυία να πει “Συγκρατηθείτε, μην υποβάλετε τόσες τροπολογίες”, εννοώντας με προεκλογικό χρώμα, χωρίς όμως να αποκλείσει να περάσουν.
Είναι ειλικρινής στο μέτρο που το εννοεί, η στάση της ΝΔ, ότι εμείς δεν θέλουμε να συμπράξουμε και σε αυτό το παιχνίδι και όταν αύριο έρθει η δικιά της στιγμή, σε αυτή την τρομερή πρόκληση να περάσει ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, θα πει όχι.” τόνισε .

*Σχετικά με το αν ο σταυρός προτίμησης …”σκοτώνει” την ανανέωση και δεν αναδεικνύονται νέα πρόσωπα, ο κ Αλιβιζάτος απάντησε: “Πράγματι, όμως το θέμα δεν είναι η παντελής κατάργηση του σταυρού προτίμησης, αλλά ένα μεικτό σύστημα. Εάν μείνουμε στο ισχύον σύστημα με τις λίστες, να υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα παρέμβασης του εκλογέα, όχι με σταυρό, αλλά με τη διαγραφή κάποιων υποψηφίων.”

*Σε ερώτηση αν ειδικά για το ευρωκοινοβούλιο θα είχε ίσως περισσότερη σημασία να υπάρχει δυνατότητα καλύτερης αξιολόγησης των προσώπων, εκτίμησε : “Θα μπορούσαν οι δύο πρώτοι να αναδεικνύονται όπως οι βουλευτές Επικρατείας. Η αλλαγή, στο συγκεκριμένο θέμα, θα μπορούσε να γίνει με αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για τις μονοεδρικές είχαμε προβλέψει Συνταγματική αλλαγή, ώστε να υπάρχει σταθερότητα, με βασικές αρχές και όχι να αλλάζει το Σύνταγμα αναλόγως της συγκυρίας.”

*Αναφερόμενος στην ισότητα – ισονομία στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είπε πως “ειδικά για το θέμα του εκλέγεσθαι, αν κάναμε μονοεδρικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα, τα μεγάλα κόμματα θα έβγαζαν τους δικούς τους βουλευτές και θα είχαμε το φαινόμενο της Βρετανίας, όπου ένα κόμμα του 20% όπως οι Φιλελεύθεροι,παλαιότερα, να μην μπορεί να βγάλει ούτε έναν βουλευτή. Γιαυτό προβλεπόταν να υπάρχουν 180 μονοεδρικές και 120 περιφέρειες με λίστα.”

*Αναφορικά με την αλλαγή ηγεσίας στη δικαιοσύνη, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι κατά την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα απολύτως αναγκαία και η επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης δεν είναι μια τρέχουσα διαδικασία.

“Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Υπουργικό Συμβούλιο είναι εκείνο που αναδεικνύει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τη λογική να μην αποκοπεί εντελώς η δικαιοσύνη από τα μεγάλα κοινωνικά ρεύματα. Για αυτό το θεσμικό κομμάτι έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις κυρίως σχετικά με το πόσο βαθιά βουτιά κάνει η Εκτελεστική Εξουσία στην επετηρίδα, προκειμένου να τοποθετήσει αρεστά στην ίδια πρόσωπα. Είναι μια καραμπινάτη,ηθελημένη, παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, η οποία γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Κατά το γράμμα του Συντάγματος, η πρόταση δεν μπορεί να υποβληθεί τώρα. Ο ΠτΔ οφείλει να αναμείνει την πρόταση την οποία θα του κάνει η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στον ΠτΔ, δε θα τον φέρει στη δύσκολη θέση να πει “δεν το υπογράφω”

*Για την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε ότι «είναι αμαρτία στην επόμενη Βουλή των Ελλήνων να μην υπάρχει ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός . Αυτοκτονεί όχι το ΚΙΝΑΛ αλλά όλο το πολιτικό σύστημα».

                        «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα