back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ντολμαδάκια αμπελόφυλλο

Διαβάστε επίσης

Στο σπίτι μας δεν τα πολυφτιάχναμε, γιατί κούραζαν πολύ την μαμά μου στο τύλιγμα, φτιάχναμε μόνο την σαρακοστή, άντε και καμιά φορά όταν τα επιθυμούσαμε πολύ…

Στην Κρήτη όμως, υπάρχουν πάντα, κάθε μέρα, με το κάθε τι… και το καλοκαίρι με τους ανθούς απ τα κολοκυθάκια, ντολμάδες ποίημα…

Θα σας πω πως τα φύλλα, εγώ προσωπικά, τα μαζεύω απ το καλοκαίρι και τα βάζω έτσι ωμά στην κατάψυξη πακετάκια πακετάκια και όποτε θέλω τα χρησιμοποιώ, όταν αποψυχθούν, δεν θέλουν ούτε ζεμάτισμα, ένα ένα και τύλιγμα.

Να σας πω επίσης, πως την γέμιση των ντολμάδων στην Κρήτη, την φτιάχνουν με πολλά μυριστικά, δηλαδή, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο είπαμε, άνηθο, μάραθο, δυόσμο, θυμάρι, λίγη ρίγανη, μια πατάτα τριμμένη μαζί μ ένα κολοκυθάκι στο μούλτι, αλατοπίπερο, λάδι και ρύζι γλασέ.

Ανάλογα με το πόσα φύλλα έχετε θα κανονίσετε και την ποσότητα, συνήθως για μια κανονική κατσαρόλα, ούτε μεγάλη ούτε μικρή, θέλουμε μισό κιλό ρύζι, τα υπόλοιπα με το μάτι, ξέρετε εσείς.

Το τύλιγμα; απλό σαν την φασκιά ενός μωρού, στην μέση μια κουταλιά του γλυκού γέμισμα, διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε ρολλάροντας στο τρίτο, έτοιμο το ντολμαδάκι.

Τα τοποθετούμε με την σειρά στην κατσαρόλα και ανάμεσα σε κάθε στρώση, βάζουμε στρογγυλές φέτες λεμονιού, όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε λίγο νεράκι και λίγο λάδι, να σκεπάζονται μόλις και σε μέτρια φωτιά, μ ένα αναποδογυρισμένο πιάτο πάνω πάνω για να μην ανοίξουν, τ αφήνουμε να βρασουν.

Στην Κρήτη, κάτω στην κατσαρόλα, πριν αρχίσουν να τοποθετούν τα ντολμαδάκια, βάζουν κλαδιά θυμαριού που έχουν ξεράνει για να το τρίψουν, δεν τα πετούν, τα κάνουν πλέγμα, βάζουν από πάνω μερικά φύλλα και πάνω τοποθετούν τους ντολμάδες.

Αυτό το κάνουν για να μην κολλήσουν, στο βράσιμο το κλαδί του θυμαριού, βγάζει υπέροχα αρώματα, επειδή όμως σίγουρα δεν θα έχετε, να βάλετε στον πάτο της κατσαρόλας φέτες πατάτας να τον καλύψετε καλά και από πάνω τους ντολμάδες, έτσι, αποφεύγουμε το κόλλημα.

Δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς ντολμάδες, θέλει λίγο χρόνο και υπομονή, αξίζει όμως…

Σερβίρονται υπέροχα με γιαούρτι.

Αν δεν θέλουμε να τυλίξουμε, λαδώνουμε ένα ταψάκι, το καλύπτουμε με ντολμαδόφυλλα και στα πλαϊνά του, δυο στρώσεις, ενδιάμεσα τα λαδώνουμε.
Ρίχνουμε μέσα την μισή ποσότητα της γέμισης, σκεπάζουμε πάλι με φύλλα δυο στρώσεις, βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, από πάνω φύλλα, τα λαδώνουμε, κόβουμε στρογγυλές φέτες λεμονιού και τις βάζουμε από πάνω, ρίχνουμε νερό για να βράσει το ρύζι μας και το βάζουμε στον φούρνο σκεπασμένο η με καπάκι αν υπάρχει, η με αλουμινόχαρτο.
Ο φούρνος να έχει προθερμανθεί στους 180 βαθμούς πάνω κάτω, θα χρειαστεί μια ώρα σίγουρα ίσως και παραπάνω.

Δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς ντολμάδες μ αυτόν τον τρόπο, αξίζει όμως έστω κι έτσι…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα