back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Απαγόρευση” αντιβιοτικών τελευταίας γενιάς για να σταματήσει η αλόγιστη χρήση σε νοσοκομεία

Διαβάστε επίσης

Με φειδώ και με συγκεκριμένες ενδείξεις θα χορηγούνται στο εξής συγκεκριμένα αντιβιοτικά στα δημόσια νοσοκομεία.

Λόγω της υπερβολικής χορήγησής τους, τα μικρόβια αναπτύσσουν αντοχές και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αχρηστευτούν πολύτιμοι αντιμικροβιακοί παράγοντες, που διαθέτει σήμερα η Ιατρική.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, καθώς και στις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών, τόσο στην κοινότητα, όσο και στον νοσοκομειακό χώρο.

Οι θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα είναι πολύ περιορισμένες και δυστυχώς, συνεχώς θα περιορίζονται, λόγω της εκτεταμένης και μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Σε εγκύκλιο που έστειλε στα νοσοκομεία, ο Γιάννης Μπασκόζος περιλαμβάνει κατάλογο με συγκεκριμένα αντιβιοτικά, τα οποία πρέπει να χορηγούνται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, τα αντιβιοτικά κεφαλοσπορίνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι κινολόνες, η πιπερακιλλίνη – η ταζομπακτάμη, ο συνδυασμός κεφτοζολάνης και ταζομπακτάμης θα χορηγούνται μόνον με έγκριση της επιστημονικής Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης των Αντιβιοτικών που λειτουργεί σε κάθε νοσοκομείο.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα