back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το πρόγραμμα της επετείου της απόβασης στη Νορμανδία

Διαβάστε επίσης

Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ θα γιορτάσουν από κοινού την φετινή 75η επέτειο της απόβασης στις ακτές της Νορμανδίας που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα όπως δημοσιεύθηκε από την γαλλική προεδρεία:

5 Ιουνίου:
12.00: Τελετή και γεύμα στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας
Στην βρετανική πλευρά της Μάγχης θα ξεκινήσουν οι εορτασμοί σήμερα με μία τελετή στην οποία θα παραβρεθεί η βασίλισσα της Αγγλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι, ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Θα ακολουθήσει γεύμα με τους ηγέτες των χωρών.

19.00: Τιμητική τελετή στο Καέν της Νορμανδίας
Οι ηγέτες θα τιμήσουν την νορμανδική αντίσταση σήμερα το απόγευμα και την θυσία δεκάδων αμάχων που σκοτώθηκαν από τον γερμανικό στρατό χωρίς να βρεθούν καν τα πτώματά τους και να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν στην συνέχεια.

6 Ιουνίου:
09.30: Εγκαίνια Μνημείου Πεσόντων Βρετανών
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι θα συναντήσουν βετεράνους του πολέμου και θα εγκαινιάσουν το μνημείο πεσόντων Βρετανών στρατιωτών στην γαλλική πλευρά. Το μνημείο αυτό αποτελούσε δέσμευση των δύο ηγετών από την πρώτη τους συνάντηση το 2017.

10.30: Συνάντηση Μακρόν με υπέργηρους βετεράνους
Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί στη Νορμανδία με δύο Γάλλους βετεράνους στρατιώτες ηλικίας 100 ετών.

12.00: Τελετή στο αμερικάνικο νεκροταφείο
Παρουσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί τελετή στο νεκροταφείο όπου έχουν θαφτεί Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου. Στην διάρκεια της τελετής θα υπάρξει και επίδειξη στρατιωτικών αεροπλάνων. Πάνω από 10.000 άτομα αναμένεται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση ενώ θα εκφωνήσουν ομιλίες ο Μακρόν και ο Τραμπ.

14.30: Συνάντηση και δείπνο Μακρόν – Τραμπ
Με ελικόπτερο θα συνταξιδέψουν Μακρόν και Τραμπ μέχρι την περιφέρεια του Καέν όπου θα έχουν χρόνο να συζητήσουν αρχικά οι δυο τους και στην συνέχεια μαζί με τις αντιπροσωπείες τους. Αν και η ατζέντα δεν έχει ακόμα καθοριστεί, οι δύο άντρες αναμένεται να αναφερθούν σε θέματα ασφάλειας και στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, στην προετοιμασία της Συνόδου του G7, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και στην κρίση στην Μέση Ανατολή.

17.30: Τελετή μνήμης στους κομάντος Kieffer
Τους 177 κομάντος που πραγματοποίησαν την απόβαση στις 6 Ιουνίου του 1944 θα τιμήσουν οι ηγέτες και ο Εμανουέλ Μακρόν. Παρόντες οι αρχηγοί των επιτελείων του ναυτικού των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Θα ακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση.

Την επόμενη ημέρα, στις 7 Ιουνίου, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό θα γίνει δεκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα