back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανησυχία Κομισιόν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Διαβάστε επίσης

Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της 13ης σύνταξης και της ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ως προς την αναγκαιότητα της αιτιολογημένης απόλυσης, εξέφρασε η Κομισιόν στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία.

Πάντως, η κυβέρνηση διά της αρμοδίας υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, η οποία επισήμανε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν υποτιμά το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε» και πρόσθεσε:”είμαστε απολύτως ασφαλείς ότι τα μέτρα είναι σωστά κοστολογημένα από εμάς και υπάρχει απόλυτη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου».

Ειδικότερα, η Κομισιόν στην έκθεσή της:

– Προβλέπει εξασθένηση στα έσοδα από την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία, με την επισήμανση ότι δεν έχει όμως γίνει οποιαδήποτε αξιολόγηση της βιωσιμότητας της αποπληρωμής του χρέους. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επισφαλής η επιτυχία της.

– Επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία του ΚΕΑΟ με τη φορολογική διοίκηση, και να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες (πχ λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης) για την είσπραξη των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα, τα οποία καταργούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν συντελεστει την περίοδο 2012 – 2016. Η χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων για τις συντάξεις χηρείας, σε συνδυασμό με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, κατά 0,5% του ΑΕΠ… Γεγονός. Το οποίο θα έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές παροχές προς τη νεολαία και όσους βρίσκονται σε ηλικία απασχόλησης, οι οποίοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας…

– Σε ότι αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν παραδέχονται ότι τους πρώτους μήνες εφαρμογής (Φεβρουάριος – Απρίλιος) υπήρξε ισχυρή αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την καθιέρωση του «βάσιμου λόγου» για τις απολύσεις.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα