back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τροφίμων- Πρόστιμα πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ

Διαβάστε επίσης

Αυστηροί και εκτεταμένοι είναι οι έλεγχοι από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.  Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ το πρώτο πεντάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 2777 έλεγχοι σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων και έχουν επιβληθεί ήδη πρόστιμα ύψους 1.088.500 ευρώ.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων έγιναν αυτές οι ανακοινώσεις τόσο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη καθώς και από την ηγεσία του ΕΦΕΤ. Παράλληλα, τόνισαν κατηγορηματικά ότι την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που φθάνουν
στο πιάτο του καταναλωτή εγγυώνται οι συνεχείς έλεγχοι που γίνονται από τον ΕΦΕΤ.

Χαρακτηριστικά ο κ.Αραχωβίτης επεσήμανε ότι βασική πολιτική του υπουργείου είναι τόσο η εγγύηση της ποιότητας των τροφίμων όσο και η προστασία του παραγωγού από παράνομες πρακτικές, όπως οι ελληνοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χρόνης Πολυχρονίου ανέφερε ότι ο Φορέας διασυνδέεται on line με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ελέγχου Τροφίμων προλαμβάνοντας διατροφικές κρίσεις, ενώ εντός της χώρας συνεργάζεται με  υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η ΑΑΔΕ, η Δίωξη Οικονομικού
Εγκλήματος, η ΕΛΑΣ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, και ο Δημόκριτος.

Σημαντική συμβολή, όπως τόνισαν, έχει και ο πολίτης ο οποίος μπορεί να  καλεί στην γραμμή καταγγελιών 11717. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέσα στο 2019 έγιναν στην τηλεφωνική γραμμή 442 καταγγελίες που αφορούν 19.62% σε δημητριακά, 11,81% σε γάλα και γαλακτοκομικά, 10,29% σε κατεψυγμένα,  8,95% σε κρέατα και προϊόντα κρεάτων και το 5,71% σε ζάχαρη και είδη ζαχαροπλαστικής.

Γιώργος Σάτρας

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα