back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μόνο την τροπολογία για τα λιγνιτικά ΑΔΙ θα καταθέσει στη Βουλή το ΥΠΕΝ – Εκτός Βουλής η τροπολογία για τις ΥΚΩ

Διαβάστε επίσης

«Στον αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν κρίσιμες ρυθμίσεις για την αγορά των ΑΠΕ και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ΡΑΕ μετά τα όσα διημείφθησαν χθες στη Βουλή.

Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την άρνηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου να κάνει αποδεκτές τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την τακτοποίηση ειδικών θεμάτων, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φέρεται να επανεκτίμησε την κατάσταση και να δρομολογεί την κατάθεση προς ψήφιση μόνο μιας εκ των τεσσάρων συνολικά τροπολογιών που προετοίμασε και στόχευε να καταθέσει μάλιστα χθες στη Βουλή.

Η μοναδική τροπολογία που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή από τον υπουργό Ενέργειας είναι αυτή της θεσμοθέτησης Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος κι αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει ΑΔΙ η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και να μην καταστεί μια προβληματική επένδυση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας, η σχετική τροπολογία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης.

Εκκρεμότητες που θα παραμείνουν εκκρεμότητες

Εκτός Βουλής, σύμφωνα τουλάχιστον με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί χθες στο επιτελείο το υπουργείο Ενέργειας θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, για τις οποίες οι φορείς της αγοράς είχαν κρούσει τις προηγούμενες ημέρες τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και η ρύθμιση για την ανανέωση κατά έξι μήνες των συμβάσεων 55 ειδικών επιστημόνων της ΡΑΕ που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019.

«Μετέωρο» θα μείνει και το θέμα της λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων της Κρήτης που με βάσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πρέπει να αποσυρθούν στο τέλος του 2019, καθώς η σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ θα δεν κατατεθεί τελικά στη Βουλή.

Σοβαρό πρόβλημα στη ρευστότητα αλλά και στον ισολογισμό της επιχείρησης

Αβέβαιη, τέλος, παραμένει και η ομαλή λειτουργία της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, αφού η τροπολογία για την επιστροφή 300 περίπου εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 700 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ΥΚΩ του 2011 και αναμένετο να λειτουργήσει ως ένεση ρευστότητας για την επιχείρηση θα παραμείνει στο συρτάρια του υπουργείου Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κατάθεση, σε αυτή τη φάση, τροπολογίας που να δίνει τη νομική δυνατότητα για να λάβει η ΔΕΗ τα χρήματα που δικαιούται από τις ΥΚΩ του 2011, δεν βρίσκεται μέσα στις προθέσεις του ΥΠΕΝ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες σε αγώνα δρόμου, ενημερώνοντας το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες να έρθει η τροπολογία μέχρι την Παρασκευή. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ, όχι μόνον σε επίπεδο ρευστότητας (καθώς, ούτως ή άλλως, η καταβολή των χρημάτων δεν θα ήταν άμεση, θα έπρεπε να λάβει η ΡΑΕ το πράσινο φως ώστε να υπολογίσει στη συνέχεια με ακρίβεια το ποσό), αλλά και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η επόμενη κίνηση της εταιρείας, εάν, όπως φαίνεται, δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση, θα είναι να επιχειρήσει να πείσει τη ΡΑΕ ότι δεν είναι απαραίτητο να περάσει από τη Βουλή το θέμα. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ, υπάρχουν αξιόπιστες νομικές ερμηνείες, σύμφωνα με τις οποίες η ΡΑΕ είναι καλυμμένη να λάβει απόφαση χωρίς να έχει αλλάξει ο νόμος.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα