back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σήμερα η επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 30.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 500 βετεράνοι του πολέμου, αναμένονται να παραβρεθούν στους σημερινούς εορτασμούς για την επέτειο των 75 ετών από την απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944.

Στις 09.30 πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι συνάντησαν βετεράνους του πολέμου και εγκαινίασαν το μνημείο πεσόντων Βρετανών στρατιωτών στην γαλλική πλευρά της Μάγχης. Το μνημείο αυτό αποτελούσε δέσμευση των δύο ηγετών από την πρώτη τους συνάντηση το 2017 ενώ, όπως πολλοί σημειώνουν, η συνάντηση των δύο ηγετών έχει κι έναν συμβολικό χαρακτήρα αφού πρόκειται για το τελευταίο επίσημο ραντεβού της Μέι πριν την παραίτησή της.

Στην ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη σταθερότητα “των ιδιαίτερων δεσμών” ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά την προοπτική του Brexit. “Ό,τι και να συμβεί, θα είμαστε πάντα δίπλα-δίπλα επειδή το πεπρωμένο μας είναι κοινό”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Μέι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην προσεχή αποχώρησή της και περιορίστηκε να αποτίσει φόρο τιμής στο “θάρρος” και την “αφοσίωση” των 156.000 ανδρών που αποβιβάσθηκαν στη Νορμανδία την D-Day, την ημέρα της Απόβασης.

Στην συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας στο πλάι του τον Ντόναλντ Τραμπ θα παραβρεθεί σε ειδική τελετή μνήμης στο αμερικανικό νεκροταφείο της Νορμανδίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε πριν λίγο στην περιοχή.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες αφού θα περιέχει και επίδειξη στρατιωτικών αεροπλάνων.

Αμέσως μετά, οι δύο ηγέτες θα έχουν διμερή συνάντηση στην περιφέρεια του Καέν. Αν και η ατζέντα δεν έχει ακόμα καθοριστεί, οι Τραμπ και Μακρόν αναμένεται να αναφερθούν – σύμφωνα με το Ελιζέ – σε θέματα ασφάλειας και στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, στην προετοιμασία της Συνόδου του G7, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και στην κρίση στην Μέση Ανατολή. Θα ακολουθήσει γεύμα των δύο αντιπροσωπειών το απόγευμα στον ίδιο χώρο.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα