back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Athens Pride 2019: «Ο δρόμος μας ανήκει εξίσου»

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας οι εκδηλώσεις για το φετινό athens pride που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου και έχει σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία»…

Παράλληλα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου φωταγωγείται απόψε η Βουλή, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2019, στέλνοντας μήνυμα σεβασμού του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό της έμφυλης ταυτότητάς του. Το φετινό Athens Pride είναι αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο και έχει σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία». «Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις». Εμείς, αυτό το δρόμο έχουμε επιλέξει, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το σημερινό εορτασμό.

    

Στο athens pride θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΝΔ . “Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κάθε είδους διάκριση” δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά Να σημειωθεί ότι μετά την παρέλαση θα πραγματοποιηθεί πάρτι – συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ελένη Φουρέιρα, η Τάμτα και ο θοδωρής Μαυρογιώργης.

 

      

     

     

    

«Ο δρόμος μας ανήκει εξίσου»

«Το σύνθημα του Athens Pride για το 2019 έρχεται να «δέσει» τρία πράγματα» αναφέρει ο Ραφαήλ Μπιλίδας υπεύθυνος επικοινωνίας του Athens Pride μιλώντας στον Αθήνα 9.84. «Πρώτον η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την εξέγερση του Stonewall Inn στις 28 Ιουνίου του 1969 στους δρόμους της Νέας Υόρκης, που στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα, το Gay Liberation Front. Δεύτερον, η 15η η επέτειος του Athens Pride, το οποίο το 2005 είχε 500 άτομα και φθάσαμε στο περσινό με 80.000 συμμετέχοντες. Το τρίτο δεν είναι αφορμή για γιορτή. Είναι η δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου».

«Αυτό που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε είναι οι αγώνες που έχει δώσει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο δρόμο εδώ και 50 χρόνια», επισημαίνει ο κ. Μπιλίδας. «Οι αγώνες μας υπάρχουν, είναι εκεί ακόμα κι αν είναι αόρατοι σε πολλές και πολλούς. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν «έκλεισε» με ένα σύμφωνο συμβίωσης και μια νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ένα νομοσχέδιο ελλιπές. Έχουμε πολλά να διεκδικήσουμε ακόμα μέχρι να μπορεί να υπαινιχθεί κάποιος ότι οι ΛΟΑΤΚΙ πολίτες αυτής της χώρας απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους. Η κεντρική διεκδίκηση του φετινού Athens Pride είναι η απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, ωστόσο αν μιλάμε για θεσμικές διεκδικήσεις είναι η ισότητα στο γάμο και στη τεκνοθεσία, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση φύλου».

 

Athens_ Pride
Athens Pride 2018

Παρουσιαστής ο Θανάσης Αλευράς

Παρουσιαστής του φετινού Pride θα είναι ο ηθοποιός Θανάσης Αλευράς. Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει ένα μεγάλο πάρτι, στο οποίο θα παρευρεθούν γνωστοί καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών θα είναι η Ελένη Φουρέιρα, η Τάμτα και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Athens _Pride_2018

Athens Pride Week

Το πρόγραμμα του Athens Pride Week 2019 ή αλλιώς Εβδομάδα Υπερηφάνειας  ξεκίνησε  το Σάββατο 1 Ιουνίου και λήγει την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019  ακόμα πιο πλούσιο από τα προηγούμενα χρόνια. Θέατρο, μουσική, εργαστήρια, προβολές, χορός και πολλά ακόμη δρώμενα. 47 ανεξάρτητα διοργανωμένες εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία.  Στόχος Athens Pride Week είναι η επέκταση του Athens Pride σε μια εβδομάδα ανεξάρτητων εκδηλώσεων πριν από το κεντρικό φεστιβάλ και την παρέλαση, με κοινό  παρονομαστή τις διεκδικήσεις και την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι φέτος γιατί στο ανοιχτό κάλεσμα που έγινε σε φορείς υπήρξε τεράστια ανταπόκριση και έτσι από 1η έως 7 Ιουνίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, που με τις επαναλήψεις τους φθάνουν τις 47», προσθέτει ο κ. Μπιλίδας.

Το μήνυμα

Όπως λένε οι διοργανωτές: «Στις 8 Ιουνίου 2019 θα βγούμε ξανά περήφανα στους ιστορικούς δρόμους της Αθηνάς. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Σε κάθε δρόμο που περπατάμε, διεκδικούμε την ελευθερία μας και την ασφάλεια μας από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και βίας. Ο δρόμος μας ανήκει εξίσου. Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία».

 

 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα