back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ε.Τσακαλώτος: Η μεσαία τάξη ζορίστηκε – Χρειάζεται στοχευμένη ελάφρυνση

Διαβάστε επίσης

Παραδοχή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως η μεσαία τάξη αδικήθηκε και ζορίστηκε περισσότερο τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του στο Open, τόνισε ότι χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα, με σταδιακές φοροελαφρύνσεις.

Χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η χώρα χρεώθηκε με 100 δισ. επί υπουργίας Βαρουφάκη, λέγοντας πως αν τον είχε φοιτητή θα τον έκοβε.

Χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα, με σταδιακές φοροελαφρύνσεις, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέροντας ότι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο, «ζορίζονται» γιατί πληρώνουν περισσότερο για τα σπίτια τους, για την παιδεία, την υγεία, αλλά και ιδιωτική ασφάλιση.

Όπως είπε, κατανοεί ότι στεναχωρήθηκαν τα μεσαία στρώματα, γιατί, παρά το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα, «δεν το έχουν δει στην τσέπη τους».

Αναφερόμενος στο παρελθόν και στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας της χώρας, υπενθύμισε ότι η ΝΔ, το 2009 άφησε την κυβέρνηση Παπανδρέου με 12,5% έλλειμμα. «Πως θα διορθωνόταν αυτό;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν για 35 χρόνια, έχουν ευθύνες.

Επίσης, χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η χώρα χρεώθηκε με 100δισ. επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα πως αν τον είχε φοιτητή, θα τον έκοβε και οι ισχυρισμοί του τον στεναχωρούν ως πανεπιστημιακό.

Τόνισε επίσης, ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε μία μεθοδολογία για να βγάλει ένα αριθμό και να κτυπήσει την κυβέρνηση, «που δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε». Στα περί ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «συλλογικά αποφασίζει μία κυβέρνηση».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι βλέπει πραγματικό κίνδυνο «να πάμε πίσω στην υγεία, στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στην αξιοπρέπεια της εργασίας (…) και ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει πάρα πολύ καλά αυτό».

Λάθη, συμπεριφορές και ΜΜΕ

Σε ότι αφορά άλλα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, εκτός της φορολόγησης της μεσαίας τάξης, είπε ότι ήταν λάθος που δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε στη δημόσια διοίκηση ώστε να μεταμορφωθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των πολιτών.

Για τις συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, είπε ότι υπουργοί εξοργίζονται από αυτά που ακούν από μέρος των ΜΜΕ ή και από τις πραγματικές δυσκολίες. Όπως είπε, έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ατζέντα και να μην συζητείται το κυβερνητικό έργο. «Μέρος της αποτυχίας μας είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι έχουμε κάνει» είπε ο υπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στο σχόλιο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι με θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Ευκ.Τσακαλώτο, αλλά όχι με τον Αλ. Τσίπρα, απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολιτική σκοπιμότητα και σημείωσε ότι στα «παιχνίδια» αυτά «δεν τσιμπάμε».

Πρόσθεσε δε, ότι «ο Αλέξης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα» ενώ τόνισε την διαφορά ύφους με τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός είναι «πολύ πιο ήπιος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα