back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ευ.Αποστολάκης: «Ανησυχούμε για την προοπτική ενός ατυχήματος στο Αιγαίο με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις»

Διαβάστε επίσης

Τις ανησυχίες της Ελληνικής κυβέρνησης, για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, μετέφερε στους αμερικανούς συνομιλητές του ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου, στην κυπριακή ΑΟΖ» είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ εξέφρασε κα την ανησυχία του, «για την προοπτική ενός ατυχήματος στο Αιγαίο που θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις»
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Sullivan.
Κατά τις εν λόγω επαφές συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Άριστη συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε το άριστο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018. Επίσης, τόνισε τις πρωτοβουλίες αμυντικής διπλωματίας που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη ευρέος πλέγματος διεθνών αμυντικών συνεργασιών με χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βορείου Αφρικής, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε, ως κεντρικός ομιλητής, στο 8ο ετήσιο συνέδριο ‘’EU and Foreign Policy DefenceForum 2019’’. Το συνέδριο πραγματεύθηκε τη διατλαντική συνεργασία στον τομέα άμυνας και ασφάλειας με επικέντρωση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών και προκλήσεων ασφαλείας, στην τεχνητή νοημοσύνη και στον καταμερισμό βαρών στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας. Βαρύτητα δόθηκε στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και στη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας.

Στην ομιλία του στο 8ο ετήσιο συνέδριο ‘’EU and Foreign Policy Defence Forum 2019’’, ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης το μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βορείου Μακεδονίας, ώστε να γίνουν αξιόπιστος εταίρος και φερέγγυος γείτονας. Προς αυτήν την προσπάθεια, τον προηγούμενο μήνα υπογράφηκε μια διμερής Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ξεκινήσαμε τις δοκιμές πτήσεων Επιτήρησης Εναέριου Χώρου στη Βόρεια Μακεδονία.

Ανησυχία για τον ρόλο της Τουρκίας

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω δημόσια την ανησυχία μου σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται μέσω αβάσιμων ισχυρισμών και οι οποίοι περιφρονούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε διαρκώς για την προοπτική ενός ατυχήματος με πιθανώς πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες εργασίες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Σταθερή πολιτική, αλλά και επιθυμία, της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τις γείτονες χώρες, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχύουσες Συνθήκες και τη νομιμότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, και με στόχο τη μείωση της έντασης, συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογό μου και συμφωνήθηκε η προαγωγή των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κατόπιν, τεχνικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποίησαν ήδη μια πρώτη συνάντηση, πριν από δύο εβδομάδες, στην Αθήνα. Αναμένουμε να δούμε τη συνέχιση και τη θετική έκβαση αυτών των συναντήσεων.»

Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα