back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η παραίτηση της βρετανίδας πρωθυπουργού επισήμως σήμερα είναι ένα απο τα θέματα στον διεθνή Τύπο

Στη Βρετανία:

Η Τερέζα Μει θα παραιτηθεί επισήμως σήμερα αν και θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως ότου οι Τόρις αποφασίσουν ποιος θα την αντικαταστήσει. Αλλά ο μεγάλος γρίφος του Brexit που την οδήγησε στην παραίτηση θα είναι πλέον πρόβλημα άλλων – τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και θα αποδειχθεί πόσο αδύνατον να επιλυθεί, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες της, σχολιάζει το Politico. Ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο είναι να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί νέα παράταση για το Brexit.
Σύμφωνα με τους Times οι βουλευτές ανησυχούν ότι η βασίλισσα θα μπορούσε να εμπλακεί “σε μια φοβερή σύγκρουση” γύρω από το Brexit. Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται σε έναν από τους υποψήφιους για τη διαδοχή της Μέι, τον Ντόμινικ Ράαμπ, που έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει το Κοινοβούλιο σε περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, κάτι που θα χρειαστεί όμως την άδεια της βασίλισσας.

Η Daily Telegraph έχει βασικό θέμα δημοσκόπηση που δείχνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο καλύτερος για να αποσπάσει τους υποστηρικτές του Brexit και να κερδίσει τον Κόρμπιν στις επόμενες εκλογές. Πάντως η δημοσκόπηση είχε παραγγελθεί από τον γκουρού επικοινωνίας του Τζόνσον, Σερ Λίντον Κρόσμπι.
Η Sun ισχυρίζεται ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές που είναι υπερ της παραμονής έχουν ξεκινήσει να πιστεύουν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ίσως είναι η καλύτερη ελπίδα τους για ένα ήπιο Brexit ή ακόμα και για ανατροπή του.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Φίλιπ Χάμοντ επιχειρεί να σταματήσει τον πρωθυπουργό να συνεχίσει με αυξήσεις δαπανών προτού παραιτηθεί. Οι FT έχουν μάθει επίσης ότι η Τερέζα Μέι θέλει να χρησιμοποιήσει τον εναπομείναντα χρόνο της στην εξουσία για να διαχειριστεί “καυτές αδικίες” στην κοινωνία με μια ανακοίνωση κάθε εβδομάδα … μια από τις οποίες θα αφορά τη δραματική άνοδο στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Ο κ Χάμοντ φέρεται να ανησυχει για το κόστος των δεσμεύσεων της, που θα μπορούσε να φθάσει τα 10 δισ στερλίνες.

Για Σοσιαλδημοκράτες & Πρασινους:

Η Φινλανδία έχει νέα κυβέρνηση λίγο πριν αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά την 1η Ιουλίου. Ο νέος πρωθυπουργός, σοσιαλδημοκράτης Άντι Ρίνε που είναι επικεφαλής έναν συνασπισμό πέντε κομμάτων αριστερών και κεντρώων έλαβε την τυπική επιστολή συγχαρητηρίων απο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ που ανάμεσα σε άλλα σημείωνε “είμαι πεπεισμένος ότι μπορώ να βασίζομαι στην ηγεσία σας” έγραψε.

Στη Γερμανία οι Πράσινοι τείνουν να καταλάβουν κεντρική θέση στην πολιτική ζωή και λίγο βορειότερα, στη Δανία, οι Σοσιαλδημοκράτες επανέρχονται στην εξουσία, έπειτα από 14 χρόνια κυριαρχίας της Δεξιάς, αλλά νερώνοντας πολύ το ιδεολογικό κρασί τους, υιοθετώντας λογικές ακόμη και της ακροδεξιάς σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και μάλιστα σε μια κοινωνία που υπήρξε έως προσφάτως πρότυπο ανοχής στην πολυπολιτισμικότητα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ιδρύματος ερευνών Forschungsgruppe Wahlen για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, οι Πράσινοι λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου 26% -το υψηλότερο ποσοστό τους από το 1991-, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται στην τρίτη θέση με 13%. Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης πιθανόν να δημιουργήσει πίεση στο SPD -το οποίο τον περασμένο μήνα απέτυχε να εξασφαλίσει την πρωτιά στο προπύργιό του, τη Βρέμηγια να αποχωρήσει από την εθνική συμμαχία με τη Μέρκελ, η οποία αποδείχτηκε σχεδόν μοιραία για τις εκλογικές προοπτικές του κόμματος.

Στη Δανία, όπου έγιναν εκλογές την Τετάρτη, οι Σοσιαλδημοκράτες ωθούμενοι από την επιθυμία για αλλαγή και το «πράσινο» κύμα των ευρωεκλογών, αναδείχθηκαν νικητές, με τη Δεξιά να υποχωρεί σημαντικά. Μολονότι και οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν μικρή πτώση, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 25,9% και χάρη στην άνοδο και των άλλων κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, φαίνεται ότι θα έχουν οριακά την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, με 90-91 έδρες (σε σύνολο 179).

Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας -στήριζε τη δεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν- φαίνεται ότι χάνει τις μισές έδρες του, πέφτοντας στις 18, από 37 που είχε. Το αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως αντίδραση των Δανών πολιτών στις πολιτικές λιτότητας της Δεξιάς. Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντεριξεν, 41 ετών, έχει εξηγήσει πως σκοπεύει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα νομοθετεί με την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων κατά περίπτωση και βάσει των θέσεών τους για τον κάθε φορά εξεταζόμενο φάκελο.

Για Βόρεια Μακεδονία:

“Η αποστολή του Μακρόν στη Βόρεια Μακεδονία” αναφέρει το Politico. Η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη αλλάξει όνομα. Τώρα επιχειρεί να αλλάξει τη στάση μερικών απέναντι της. Η βαλκανική χώρα, μαζί με τη γειτονική της Αλβανία έχουν στόχο να πάρουν το “πράσινο φως” αυτό το μήνα προκειμένου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την έναρξη των συνομιλιών για τις δύο χώρες. Αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πάρουν μια απόφαση που θα αποκαλύψει πολλά για το πώς βλέπουν το μέλλον της Ένωσης και της σχέσης της με τα Δυτικά Βαλκάνια. (…) Για να αντιμετωπίσει τον γαλλικό σκεπτικισμό, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιχειρεί να ανταποκριθεί στον ενθουσιασμό του Μακρόν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σε συνέντευξη του στο POLITICO ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ εκτιμά πως το “μπλοκάρισμα” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα βοηθήσει τελικά την επιθυμία του Γάλλου προέδρου να ηγηθεί και να ενισχύσει την Ε.Ε “Η δουλειά μου είναι να ξεκαθαρίσω ότι θα είναι δύσκολο να φαίνεται ως μια χώρα που έχει τη φιλοδοξία να ηγηθεί και να διαμορφώσει την Ευρώπη και την ίδια ώρα να χάνει ευκαιρίες για επιτυχία στην Ευρώπη” είπε ο Ντιμιτροφ. Δήλωσε επίσης ότι η προοπτική υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε θα βοηθήσει τη χώρα του να κινείται κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρντς σε τομείς που αφορούν την ευθύνη των πολιτικών, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ανταγωνιστικότητα σε οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό η διεύρυνση είναι ένας τρόπος να επιδεικνύει κανείς τη δύναμη “του ευρωπαϊκού μαγνήτη” αναφέρει ο Ντιμιτροφ. Σημείωσε επίσης ότι όχι μόνο η Κομισιόν διακήρυξε ότι η χώρα του πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και ότι το ίδιο εκτιμούν δεξαμενές σκέψης, ΜΚΟ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς σημειώνουν πρόοδο σε μια σειρά δεικτών από την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έως την ελευθερία των ΜΜΕ. “Καταφέραμε να θέσουμε στο επίκεντρο τα κράτη – μέλη και να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα όπου θα προκαλεί αμηχανία σε εκείνους που θέλουν να πουν όχι στην υποψηφιότητα μας φέτος” επισημαίνει. “Επειδή το να πει όχι κανείς στην υποψηφιότητα μας ενέχει τον κίνδυνο να χάσει τη σοβαρότητα της η Ε.Ε σε μια περιοχή που γεωγραφικά της ανήκει και περικυκλώνεται από άλλα κράτη – μέλη. Είναι η αξιοπιστία της Ε.Ε που θα κριθεί πλέον τελικά”. Ένας αξιωματούχος από το Ελυζέ πάντως δήλωσε στο POLITICO αυτή την εβδομάδα ότι η Γαλλία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα στηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είτε για την Βόρεια Μακεδονία είτε για την Αλβανία. “Πάντα είμασταν ξεκάθαροι ότι η ιδέα να προωθήσουμε τη διεύρυνση ενέχει κινδύνους επειδή είναι υποκριτικό – δίνουμε σε αυτές τις χώρες μια αίσθηση ότι θα είναι στην Ευρώπη αύριο, ενώ στην πραγματικότητα θα πάρει πάρα πολύ χρόνο” δήλωσε ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. “Και δίνουμε την εντύπωση στην κοινή μας γνώμη ότι μας ενδιαφέρει η διεύρυνση και όχι η εμβάθυνση”. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η Γαλλία θα πάρει μια απόφαση “με έναν γαλλο -γερμανικό τρόπο” – ένα σχόλιο που δείχνει ότι Παρίσι και Βερολίνο ίσως επιχειρήσουν να βρουν μια κοινή θέση ως μέρος ευρύτερων συνομιλιών γύρω από σειρά ζητημάτων. Δεν θα είναι εύκολο καθώς η Γερμανία είναι πολύ πιο θετική για τη διεύρυνση απο ό,τι η Γαλλία. (…) Από την πλευρά του ο Ντιμιτροφ επεσήμανε ότι η χώρα του δεν ζητά να μπει στην Ε.Ε τώρα αλλά να ξεκινήσει μια μακροχρόνια διαδικασία διαπραγματεύσεων ένταξης. Αναγνωρίζει πάντως ότι η ιδέα της διεύρυνσης έχει “παγώσει” τα τελευταία χρόνια. “Ο δρόμος είναι ανηφορικός και πολύ πιο στενός πια” ειπε για τη χώρα του για την οποία η Κομισιόν εισηγήθηκε για πρώτη φορά έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2009. “Ενώ παγιδευτήκαμε στην αίθουσα αναμονής, η Ευρώπη άλλαξε” ειπε χαρακτηριστικά

Για Ελλάδα:

Το γερμανικό περιοδικό Focus σε εκτενές δημοσίευμα του ασχολείται με το θέμα του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση της καταβολής αποζημιώσεων και θέτει το ερώτημα γιατί το ζήτημα ανακύπτει και πάλι αυτή τη χρονική περίοδο. Η απάντηση που δίνεται είναι η εξής: «Ο Τσίπρας στις πρόσφατες Ευρωεκλογές αλλά και στις δημοτικές εκλογές υπέστη μεγάλη ήττα. Για το λόγο αυτό προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο αριστερός Πρωθυπουργός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Δημοσκοπήσεις προβλέπουν την ήττα του και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Με τη συγκεκριμένη προσπάθεια ο Τσίπρας ελπίζει να μειώσει τη διαφορά. «Η απαίτηση των επανορθώσεων είναι για εμάς ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον» δήλωσε. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι του είναι σημαντικό να διαπραγματευθεί φιλικά και στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία».
Και το άρθρο συνεχίζει: «Το ύψος των επανορθώσεων αντιστοιχεί σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει τον ΦΠΑ στη γαστρονομία, τα τρόφιμα και την ενέργεια. Ακόμα και οι συνταξιούχοι που έχουν πληγεί πολύ λαμβάνουν κατά μέσο όρο το χρόνο μισή σύνταξη επιπλέον. Η Κομισιόν βλέπει επικριτικά όλα αυτά τα μέτρα. Κάποια από αυτά μπορεί να μην συνάδουν με τους στόχους που έχουν τεθεί για τον συμπεφωνημένο δημόσιο προϋπολογισμό, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν στην απαίτηση για επανορθώσεις ένα μέσο εκδίκησης απέναντι στη Γερμανία, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για σκληρά μέτρα λιτότητας σε σχέση με την κρίση χρέους και η οποία προκαλεί δυσθυμία σε πολλούς Έλληνες».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα