back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΟΥ: Πάνω από 1.000.000 κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων την ημέρα παγκοσμίως

Διαβάστε επίσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων καταγράφονται κάθε μέρα στον κόσμο και συστήνει τη χρήση προφυλακτικού ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή τους.

Στην έκθεσή του, ο ΠΟΥ απαριθμεί τις τέσσερις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις στα άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών: Χλαμύδια, γονόρροια (ή βλεννόρροια), σύφιλη και τριχομονάδες.

Αυτά τα τέσσερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν κάθε χρόνο περισσότερα από 376 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως. Στα στοιχεία του οργανισμού του ΟΗΕ για την υγεία, προκύπτουν από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2012.

«Διαπιστώνουμε μια ανησυχητική απουσία προόδου στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στον κόσμο», δήλωσε ο δρ Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Είναι ένα προειδοποιητικό σήμα υπέρ μιας συντεταγμένης προσπάθειας. Να επιτραπεί σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες. Υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας αυτών των σοβαρών ασθενειών».

Αν οι λοιμώξεις δεν διαγνωστούν εγκαίρως, προκαλούν σοβαρές επιπλοκές

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, το 2016 υπήρχαν 127 εκατομμύρια νέα κρούσματα χλαμυδίων, 87 εκατ. κρούσματα γονόρροιας, περίπου 6,3 εκατ. κρούσματα σύφιλης και 156 εκατ. κρούσματα τριχομονάδων. Αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται από τις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις, όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Αλλά ορισμένες φορές προσβάλλουν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Η σύφιλη μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα.

Αν οι λοιμώξεις αυτές δεν διαγνωστούν ή δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και επακόλουθα μακροπρόθεσμα, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις, αποβολές και αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV. Μόνο η σύφιλη προκάλεσε σχεδόν 200.000 θνησιγενή βρέφη το 2016.

Κάθε χρόνο ένα άτομο στα 25 παγκοσμίως έχει μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη

«Μετά την τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012, δεν υπάρχει καμιά αξιοσημείωτη μείωση στα ποσοστά των νέων κρουσμάτων ή αυτών που ήδη υπάρχουν», παραδέχεται ο ΠΟΥ. Κατά μέσο όρο, σχεδόν ένα άτομο στα 25 παγκοσμίως έχει τουλάχιστον μια από αυτές τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συχνά έχει προσβληθεί και από άλλες ταυτόχρονα. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν, αλλά όπως δεν εκδηλώνονται όλα με συμπτώματα — εκτός από τη γονόρροια– οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι έχουν προσβληθεί.

Ο Τιμ Τζινκς, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome Trust είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική. Δεδομένου ότι ορισμένα αντιβιοτικά καθίστανται λιγότερο δραστικά λόγω ανθεκτικότητας στα φάρμακα. «Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γονόρροιας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις της αποκαλούμενης σούπερ-γονόρροιας, οι οποίες πρακτικά είναι αδύνατον να θεραπευτούν».

Ο ΠΟΥ συνιστά στα «σεξουαλικά ενεργά» άτομα να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις γι αυτές τις ασθένειες και να κάνουν χρήση προφυλακτικού. Συνιστά επίσης στις εγκύους να κάνουν τεστ για σύφιλη και τον ιό HIV.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα