back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα είναι η κάνναβη

Διαβάστε επίσης

Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα παραμένει η κάνναβη, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2019: τάσεις και εξελίξεις, η οποία δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Το 11% των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση κάνναβης έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους. Συνολικά, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1% των ατόμων 15-64 ετών) ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης.

Χρήση οπιοειδών το 2017 έκαναν στην Ελλάδα 1,8-2,5 άτομα ανά 1000 κατοίκους, ενώ σε θεραπεία υποκατάστασης βρίσκονται 9.388. Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη -με στοιχεία του 2015- το 1,3% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους. Το 0,6% των νεαρών ενηλίκων (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο. Και το 1% των μαθητών (15-16) μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής. Σε θεραπεία υποβλήθηκαν 345 άτομα.

Συνολικά, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1% των ενηλίκων (15-64 ετών) στην ΕΕ κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης. Το 2017 σχεδόν 155.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία για προβληματική χρήση κάνναβης. Σήμερα, οι περισσότεροι χρήστες που ξεκινούν θεραπεία σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα για πρώτη φορά δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 2016 και 2017 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ποσοτήτων κατασχεθείσας κάνναβης στην Ελλάδα. Το 2017 οι ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν 490 κατασχέσεις κανναβινέλαιου. Οι μεγαλύτερες κατασχεθείσες ποσότητες αναφέρονται σε Τουρκία (50 λίτρα σε 3 κατασχέσεις). Στην Ελλάδα 12 κιλά σε 37 κατασχέσεις.

Σε ό,τι αφορά την ηρωίνη σημειώνεται ότι η “βαλκανική οδός” είναι η σημαντικότερη οδός διακίνησης στην Ευρώπη. Διασχίζει την Τουρκία για να καταλήξει σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα). Στη συνέχεια, σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας και της Δυτικής Ευρώπης. Προέκυψε επίσης ένα παρακλάδι της «βαλκανικής οδού» μέσω Συρίας και Ιράκ.

Κοκαΐνη στην Ευρώπη

Ενδείξεις αύξησης στη διαθεσιμότητα σε κοκαΐνη στην Ευρώπη, όπου οι κατασχέσεις της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2019.

Ενδείξεις αύξησης της διαθεσιμότητας κοκαΐνης στην Ευρώπη, όπου οι κατασχέσεις της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα.

«Η έκθεση καταδεικνύει τη σύνθετη φύση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Τα ναρκωτικά παραμένουν μία σταθερά εξελισσόμενη, πολύπλευρη απειλή για τις κοινωνίες μας. Επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Έχουμε την ανάγκη μίας πιο συντονισμένης προσέγγισης. Μέσω της οποίας θα αντιμετωπίζεται τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες “μέσω των νέων κανονισμών απαγόρευσης ψυχοδραστικών ουσιών και της ενισχυμένης συνεργασίας με διεθνείς εταίρους, αποδίδουν καρπούς”.

Η έκθεση του EMCDDA αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη υψηλή διαθεσιμότητα των περισσότερων παράνομων ουσιών. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στην Ευρώπη (ΕΕ-28, Τουρκία και Νορβηγία) καταγράφονται περισσότερες από 1 εκατομμύριο κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών ουσιών ετησίως.

Σχεδόν 96 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας στη ζωή τους. Εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια άτομα υποβάλλονται κάθε χρόνο σε θεραπεία.

Το 2018 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ΕΕ 55 νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS), ανεβάζοντας σε 730 τον συνολικό αριθμό των ουσιών που παρακολουθούσε ο Οργανισμός.

Δραστικότητα συνθετικών οπιοειδών

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα των ναρκωτικών εξακολουθούν να αυξάνονται. Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν αυξάνεται μόνον η διαθεσιμότητα των καθιερωμένων φυτικής προέλευσης ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη. Αναπτύσσεται επίσης μια αγορά στο πλαίσιο της οποίας τα συνθετικά ναρκωτικά και τα ναρκωτικά που παράγονται στην Ευρώπη διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο.

Στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άποψη πληθυσμού, που αντιπροσωπεύουν από κοινού το 62% του συνολικού πληθυσμού της, εκτιμάται ότι ζουν τα 3/4 (ποσοστό 77%) των προβληματικών χρηστών οπιοειδών (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο). Από τις 12 χώρες που διαθέτουν τακτικές εκτιμήσεις της επικίνδυνης χρήσης οπιοειδών από το 2008 έως το 2017, σε Ελλάδα, Μάλτα, Σλοβενία και Ισπανία καταγράφεται στατιστικά σημαντική μείωση. Στην Τσεχική Δημοκρατία και την Ιρλανδία καταγράφεται στατιστικά σημαντική αύξηση.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα