back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αλβανία: Ο πρόεδρος Μέτα ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου έπειτα από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Μέτα είπε πως η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Η ανακοίνωση γίνεται έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων με σκοπό τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ο Ράμα επέμενε πως οι εκλογές θα προχωρούσαν όπως είχε σχεδιαστεί. Επί μήνες ο Ράμα βρίσκεται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο και πρώην σύμμαχό του.

Η ανακοίνωση του Μέτα έγινε λίγο προτού διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους εκτόξευσαν καπνογόνα και κροτίδες έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Τίρανα, διαλυθούν από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Βίαιες συγκρούσεις
Η νέα χθεσινοβραδινή διαδήλωση ξεκίνησε όταν γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε τις συνομιλίες φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών ο οποίος εμφανίζεται να υπόσχεται σε αξιωματούχους των Σοσιαλιστών ότι θα εξαναγκάσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να τους στηρίξουν.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπάσα ανέφερε ότι οι σνομιλίες πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του ότι οι Σοσιαλιστές του Ράμα «έκλεψαν» τις εκλογές του 2017.

Ετσι, το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στα Τίρανα ζητώντας από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν βίαια καθώς η αστυνομία απάντησε στις μολότοφ με χημικά, δακρυγόνα και ρίψη νερού.

Κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Ράμα Φύγε» χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύρισαν όταν ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπάσα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τις οποίες το κόμμα έχει μποϊκοτάρει, θα ακυρωθούν με προεδρικό διάταγμα.

Η μάχη μας θα συνεχιστεί μέχρι ο Ράμα να φύγει. Η αποχώρησή του δεν είναι διαπραγματεύσιμη», πρόσθεσε ο Μπάσα.

Πηγή: BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα