back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κ.Σημίτης στην Καθημερινή: Δεν αποκλείω νέα Ίμια

Διαβάστε επίσης

Ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες,υπογραμμίζει σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μη αποκλείοντας νέα Ίμια.

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών ο κ. Σημίτης εκτιμά οτι δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράση απο πλευράς γείτονος αναφέροντας ειδικότερα:«Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις».

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στον κίνδυνο ενός νέο επεισοδίου στη σκιά και των νέων ενεργειακών δεδομένων, λέγοντας : πως «δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία», δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επιμένει στην τακτική του όσον αφορά το θέμα των γεωτρήσεων και επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι «συνιδιοκτήτες» των κοιτασμάτων στην περιοχή.

Ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η αποφασιστική διαφορά προέκυψε από την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την πιθανολόγηση ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Τέλος, στο άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Σημίτης επισημαίνει ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Ιουλίου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σημαντικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας, δηλαδή τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά – όπως τονίζει-«οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες».

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα