back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρετανία : «Η κούρσα για την πρωθυπουργία παίρνει την κάτω βόλτα»

Διαβάστε επίσης

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι παρελαύνουν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Κυριακής. Τιμητική θέση έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ που παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης πριν εκλεγεί βουλευτής.

Η Sunday Mirror έχει μια φωτογραφία με τους έξι από τους ένδεκα μέχρι στιγμής διεκδικητές της ηγεσίας των Τόρις που παραδέχονται ότι είχαν πάρει ναρκωτικές ουσίες στο παρελθόν. “Race for PM goes to pot” – είναι ο χαρακτηριστικός πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας. «Η κούρσα για την πρωθυπουργία παίρνει την κάτω βόλτα», θα μπορούσε να είναι η μετάφραση στα ελληνικά.

Για την Mail on Sunday, η αποκάλυψη του υπουργού Περιβάλλοντος δίνει μια «δραματική διάσταση» στη διαμάχη για την αντικατάσταση της Μέι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από ενεργά μέλη του Συντηρητικού κόμματος που τονίζουν ότι η «επιδημία» χρήσης κοκαΐνης από τη μεσαία τάξη τροφοδοτεί τη φοβερή βία των συμμοριών και το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Observer αναφέρει ότι ένας πρώην ανώτερος σύμβουλος για τα ναρκωτικά στην κυβέρνηση, ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ, δήλωσε ότι η παραδοχή του κ. Γκόουβ συνιστά την καλύτερη απόδειξη ότι οι προνομιούχοι πολιτικοί αισθάνονται ότι μπορούν να – «παραβιάζουν το νόμο, αλλά ότι οι υπόλοιποι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο».

Με τον κ. Γκόουβ ασχολείται και η Sunday Telegraph, επικεντρώνεται όμως στη δέσμευσή του, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός , να αντικαταστήσει το ΦΠΑ με μια – «χαμηλότερη και απλούστερη» – φορολογία ενώ παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα, υπόσχεται να μειώσει τους φόρους που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στους δήμους.

Σύμφωνα εξάλλου με την Sunday Telegraph, πηγές ανέφεραν ότι μια κυβέρνηση υπό τον κ. Γκόουβ θα σταματούσε την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας HS2, προκειμένου να εξετάσει εάν αξίζει τον κόπο να διατεθούν τα τεράστια χρηματικά ποσά που χρειάζονται για την ολοκλήρωσή του.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι σχετικές δηλώσεις από την πλευρά του κ. Γκόουβ ίσως – «να θεωρηθεί ότι είναι μια δραματική απόπειρα του υπουργού Περιβάλλοντος να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από την αποκάλυψη για χρήση κοκαΐνης στα σχέδια της πολιτικής του».

Τα σχέδια της πολιτικής του αντιπάλου του κ. Γκόουβ για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, του Μπόρις Τζόνσον, προβάλλονται στους Sunday Times. Στη συνέντευξη που έδωσε σε αυτή την εφημερίδα ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών κάνει σαφές ότι ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την καταβολή του ποσού των £39 δισ για το «διαζύγιο» με την ΕΕ, εάν πρώτα δεν πετύχει έναν καλύτερο διακανονισμό με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο Τζόνσον υπογραμμίζει ότι θα συνδυάσει τη σκληρή γραμμή για το Brexit με μια πλήρη επιστροφή στις παραδοσιακές πολιτικές του Συντηρητικού κόμματος στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Τζέρεμι Χαντ είναι ένας άλλος από τους υποψηφίους στον οποίο επικεντρώνει την προσοχή της η Sunday Express. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο νυν υπουργός των Εξωτερικών είναι σε θέση να κάνει μια καλή συμφωνία με την Ευρώπη. «Ως επιχειρηματίας ο Τζέρεμι Χαντ διαθέτει το υπόβαθρο και έχει κάνει συμφωνίες σε όλη του τη ζωή», γράφει η Sunday Express.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα