back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Φωτιά” σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και Εθνική Τράπεζα βάζει η κυβερνητική λύση για το ΛΕΠΕΤΕ

Διαβάστε επίσης

Μειώνονται οι επικουρήσεις, δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων και η Εθνική Τράπεζα καλείται να πληρώσει λογαριασμό άνω των 200 εκ ευρώ.

«Λύση» στο πρόβλημα του λογαριασμού επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας δίνει με τροπολογία η κυβέρνηση μεταφέροντας την καταβολή των συντάξεων στο ΕΤΕΑΕΠ από 1-1-2019.

Η λύση δεν ικανοποιεί ούτε τους συνταξιούχους ούτε τους εργαζόμενους ούτε την ίδια την Εθνική.
Και αυτό διότι ναι μεν την καταβολή των επικουρικών συντάξεων αναλαμβάνει από την 1//1/2019 η Εθνική τράπεζα.

Την ίδια στιγμή επέρχονται θεαματικές μειώσεις στο ύψος των συντάξεων για τους ήδη συνταξιούχους ενώ οι εργαζόμενοι θα λάβουν χαμηλότερες ακόμα χαμηλότερες συντάξεις.

Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα επιβαρύνεται με ποσό άνω 200 εκ ευρώ για την επόμενη πενταετία καθώς θα πρέπει να καταβάλλει ποσό 40 εκ ευρώ το χρόνο στο ΕΤΕΑΕΠ.

Ταυτόχρονα να πληρώσει τις συντάξεις που οφείλει πριν την 1/1/2019 με το νέο τρόπο υπολογισμού ενώ μετά την πενταετία θα συνεχίσει να καταβάλει ποσό στο ΕΤΕΑΕΠ το οποίο θα προσδιοριστεί από την Εθνική αναλογιστική Αρχή.

Για το 2019 η Εθνική υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον ισολογισμό της με ποσό της τάξεως των 55-60 εκ ευρώ.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό πως θα διαμορφώνονται οι συντάξεις για τους ήδη συνταξιούχους επισημαίνεται επαναπροσδιορίζονται με μαθηματικό τύπο ο οποίος είναι 0,45% επί 9/6 επί τα χρόνια εργασίας επί τις συντάξιμες αποδοχές.

Έτσι ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1000 ευρώ (μικτή κύρια σύνταξη) και 20 έτη εργασίας θα παίρνει επικουρική σύνταξη 135 ευρώ.  Το συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά πρόωρες συντάξεις και κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα που βρήκαν στη σύνταξη τα προηγούμενα έτη.

Ένα στέλεχος με 40 χρόνια εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 3000 ευρώ θα λαμβάνει επικουρική 810 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει διατηρούνται υψηλά επίπεδα συντάξεων όχι στον προηγούμενο βαθμό για τους ήδη συνταξιούχους δεδομένου ότι στο ΛΕΠΕΤΕ υπήρχαν επικουρικές έως και 1500 ευρώ και η μέση σύνταξη ήταν περί τα 700 ευρώ.

Την ίδια στιγμή σφαγή γίνεται στους εργαζόμενους και ειδικά σε αυτούς που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη το επόμενο διάστημα καθώς ο μαθηματικός τύπους είναι διαφορετικές.

Συγκεκριμένα μέχρι 31/12/2014 ο τύπος υπολογισμού είναι 0,45% επί έτη ασφάλισης επί συντάξιμες αποδοχές και μετά εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου.

Έτσι αν κάποιος βγει στη σύνταξη σήμερα με συντάξιμες αποδοχές 3000 και 40 χρόνια εργασίας θα λάβει για τα 35 έτη σύνταξη 472,5 ευρώ συν ότι βγει για τα πέντε χρόνια για το νόμο Κατρούγκαλου και στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει τα 520 ευρώ.

Ουσιαστικά έχουμε αρνητική απόκλιση 300 ευρώ για τον συνταξιούχο που βγαίνει στη σύνταξη με τα ίδια χρόνια εργασίας και τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές σήμερα σε σχέση με συνταξιούχο που βγήκε στη σύνταξη προ ενός έτους.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα