back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Στουρνάρας: H Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για πλεόνασμα 3,5%

Διαβάστε επίσης

Στο 2,9% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5%, που είναι η μεταμνημονιακή υποχρέωση της χώρας, βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης, τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να συμφωνήσει με τους δανειστές την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτυγχάνει μέχρι το 2022. «Θα πρέπει σε συνεννόηση με τους εταίρους να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022. Πρέπει επίσης να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά, με δήλωσή του στο Reuters πως η Ελλάδα βρίσκεται «σε καλό δρόμο για πλήρη άρση των capital controls φέτος».

Η τοποθέτηση Στουρνάρα, στο πλαίσιο του δεύτερου Invest GR forum είναι μάλλον θετικότερη σε σχέση όσα κατέγραφε η πρόσφατη τοποθέτηση των θεσμών που ανέβαζε το κόστος των πρόσφατων παροχών πάνω από 1.1% του ΑΕΠ, με την Κομισιόν να υποστηρίζει από την προηγούμενη άνοιξη ότι η Ελλάδα θα έκλεινε τη φετινή χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 3.6%. 

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η ενίσχυση των εισαγωγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Σημείωσε ότι οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. 

 Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε πέντε βασικές παθογένειες που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα: Την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της Ελλάδος, το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την υψηλή μακροχρόνια ανεργία που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες, τη γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της κρίσης και τον αργός ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας. 

 

Σοφία Δήμτσα – Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα