Search

Ελπιδοφόρα θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση έρχεται στην Ελλάδα

349

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τους ασθενείς που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, καθώς μια καινοτόμος θεραπεία έρχεται να καλύψει ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών με υψηλής ενεργότητας Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Πρόκειται για τα δισκία Κλαδριβίνης , τα οποία αποτελούν μια πρωτοποριακή απλή από του στόματος θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η οποία με αγωγή 20 ημερών μέσα σε διάστημα δύο ετών, προσφέρει διαρκή αποτελεσματικότητα ,η οποία μάλιστα διαρκεί για επιπλέον δύο έτη.

Κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι, ο δρ. Σπύρος Δευτεραίος, Νευρολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Merck Ελλάδος εστίασε στη δέσμευση της Merck στην Πολλαπλή Σκλήρυνση: «Για περισσότερα από 20 χρόνια η Merck επενδύει και προσφέρει λύσεις για ένα ευρύ φάσμα ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αυτή η μεγάλη κληρονομιά, της οποίας χαρακτηριστικό δείγμα είναι σήμερα τα δισκία κλαδριβίνης, αποτελεί στην πραγματικότητα το εφαλτήριο για να παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας στη φροντίδα της ΠΣ και στην εξεύρεση λύσεων και αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ασθενών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή με νέα προϊόντα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα και αισιοδοξούμε για ακόμα περισσότερες λύσεις και επιλογές στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο δρ. Σπύρος Κονιτσιώτης, καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επικεντρώθηκε στην πλευρά του ασθενή επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι τα δισκία κλαδριβίνης έρχονται να καλύψουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών. Πρωταρχική ασφαλώς ανάμεσά τους είναι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε βάθος χρόνου. Εξίσου σημαντικά ωστόσο είναι και άλλα δύο σημεία: το ισοζύγιο ασφάλειας – αποτελεσματικότητας και το γεγονός ότι με αυτή τη θεραπεία ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με συχνές, χρονοβόρες διαδικασίες παρακολούθησης. Στην πραγματικότητα κάνουμε λόγο για μηδενική παρακολούθηση για δύο χρόνια».

Στο καίριο ζήτημα της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία, εστίασε ο διευθυντής Πρόσβασης και Τιμολόγησης της Merck, Γιώργος Μαρολαχάκης «Όταν αποζημιωθεί το σκεύασμα θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες θεραπευτικές επιλογές για την ίδια ένδειξη. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι το δοσολογικό σχήμα του είναι τέτοιο που ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των ασθενών στη διαδικασία να προμηθευτούν από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ το φάρμακό του Η Merck είναι καθόλα έτοιμη έχοντας ολοκληρώσει την έγκαιρη και πλήρη κατάθεση του φακέλου του φαρμάκου στην Επιτροπή HTA, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την αποζημίωσή του από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μαρολαχάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έως το τέλος του 2019 αναμένεται η ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη θετική λίστα, ώστε να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών, «ξεκλειδώνοντας» παράλληλα την post approval μελέτη CLAD CROSS, στην οποία θα συμμετάσχουν 516 ασθενείς από 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το MAVENCLAD ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας, όπως ορίζεται από κλινικά ή απεικονιστικά χαρακτηριστικά. Είναι μια βραχείας διαρκείας από του στόματος θεραπεία. Επιλεκτικά και περιοδικά στοχεύει λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα πιστεύεται ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παθολογικής διαδικασίας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του νέου φαρμάκου περιέλαβε περισσότερους από 2.700 ασθενείς και μέχρι δέκα έτη παρακολούθησης σε ορισμένους από ασθενείς. Η έγκριση αφορά τις 28 χώρες της Ε.Ε., πλέον της Νορβηγίας, του Λίχτενσταιν και της Ισλανδίας.

Έλενα Μπρέγιαννη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *