back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Φιλίπ ανακοινώνει τα επόμενα μέτωπα της γαλλικής κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ανακοινώσει σήμερα τα οκτώ βασικά σημεία της κυβερνητικής στρατηγικής για το δεύτερο μισό της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν καθώς και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους.

Την συμβολική έναρξη της δεύτερης πράξης της θητείας του προέδρου Μακρόν θα παρουσιάσει σήμερα σε ομιλία του στην γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Εντουάρ Φιλίπ, ανακοινώνοντας τις οκτώ βασικές προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Ασφαλιστικό – Ανεργία

Στις 17 Ιουνίου αναμένεται να παρουσιαστεί η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό και την ανεργία, με στόχο να συμπεριλάβει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Μακρόν που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει μία ενίσχυση της επιδότησης όσων εγκαταλείπουν την δουλειά τους για να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Συγχρόνως, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αυστηροποιήσει τις ποινές των εταιριών που δεν τηρούν τις συµβάσεις εργασίας περιορισµένου χρόνου που έχουν υπογράψει με τους εργαζόμενούς τους, ενώ αντίστοιχα θα επιβραβεύει όσους επιλέγουν την σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

Συνταξιοδοτικό

Στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί να επεξεργαστεί και τελικά να συνενώσει τα δεκάδες συνταξιοτικά συστήματα σε ένα καθολικό ενιαίο σύστημα. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα παραμείνει στα 62 έτη, ωστόσο θα πρέπει κανείς να εργάζεται μέχρι τα 64 για να μπορέσει να πάρει πλήρη σύνταξη. Η σχετική μεταρρύθμιση που αναμένονταν να κατατεθεί ήδη από τον Μάιο, θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουλίου και το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί το 2025.

Τρίτη Ηλικία

Το νομοσχέδιο σχετικά με “την τρίτη ηλικία και την αυτονομία” θα παρουσιαστεί, όπως προβλέπεται, τον Οκτώβριο του 2019. Αναμένεται να δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις στους οίκους ευγηρίας αλλά και να μειώσει την συνδρομή που πληρώνουν οι ένοικοι των γηροκομείων μέχρι και 300 ευρώ τον μήνα. Η μεταρρύθμιση θα έχει ως βασική προτεραιότητα τους ηλικιωμένους που έχουν χάσει την αυτονομία τους και χρειάζονται βοήθεια για την καθημερινότητά τους και για αυτούς προβλέπει ένα κονδύλι ύψους 9,2 δισ ευρώ ετησίας έως το 2030.

Βιοηθική και Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο. Αποτελεί κεντρικό θέμα της δημόσιας συζήτησης εδώ και μήνες αφού θα επεκτείνει το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε όλες τις γυναίκες. Θα μπορούν δηλαδή να καλύπτουν από την ασφάλειά τους τις διαδικασίες και όσες γυναίκες είναι παντρεμένες και όσες δεν είναι αλλά και όσες έχουν σύντροφο του ίδιου φύλου.

Φτώχεια

Ο προϋπολογισμός της μεταρρύθμισης για την φτώχεια υπολογίζεται στα 8,4 δισ ευρώ για την επόμενη τετραετία. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εφαρμογή ενός καθολικού εισοδήματος δραστηριότητας το 2023 και άλλα μέτρα ενίσχυσης των νέων ανέργων αλλά και διευκόλυνσης της εύρεσης εργασίας.

Θεσμοί

Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου υπολογίζεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο μία μεταρρύθμιση των θεσμών που επίσης θα περιλαμβάνει προεκλογικές δεσμεύσεις του Μακρόν αλλά και θέματα που προέκυψαν από την μεγάλη εθνική διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Θα προβλέπει την μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών κατά 25% αλλά και την μείωση του ορίου συλλογής υπογραφών για την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

Κυκλική οικονομία

Η οικολογία και τα θέματα περιβάλλοντος βρίσκονται πλέον στην καρδιά της ατζέντας της κυβερνητικής πολιτικής, όπως δηλώνει συχνά ο Φιλίπ. Για τον λόγο αυτό και θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο ειδικά για την κυκλική οικονομία που θα αφορά πολίτες και επιχειρηματίες και θα επιβραβεύει την ανακύκλωση, τιμωρώντας την αύξηση των απορριμάτων.

Φόρος εισοδήµατος

Ο Εμανουέλ Μακρόν στις 25 Μαΐου είχε ανακοινώσει την μείωση του φόρου εισοδήµατος που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα ελαφρύνει το βάρος που πέφτει επάνω στην πλειοψηφία των νοικοκυριών ενώ υπολογίζει να την χρηματοδοτήσει από την κατάργηση φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα