back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα των trans-λιπαρών

Διαβάστε επίσης

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους η περιεκτικότητα σε trans-λιπαρά στα τρόφιμα που προορίζονται για τον καταναλωτή, καθώς και στα τρόφιμα που προορίζονται για προμήθεια εμπόρων λιανικής.

Αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό 2019/649 της νέας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, ενώ οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί έως την 1η Απριλίου του 2021. Σύμφωνα με τον Κανονισμό εξαιρούνται τα trans- λιπαρά που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης.

Να επισημάνουμε ότι τα trans-λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στην φύση υπάρχουν trans-λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα(3-8% του συνολικού λίπους), αλλά ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός.

Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν trans-λιπαρά(“βιομηχανικώς παραγόμενα” trans-λιπαρά) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Βέβαια, είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση οι επιδράσεις των βιομηχανικών παραγόμενων trans-λιπαρών στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυξάνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL), ενώ μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης(HDL).

Πάντως, μελέτη του ΕΦΕΤ σχετικά με τις γνώσεις και την στάση που έχουν οι ενήλικοι στην χώρα μας δείχνει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ακούσει τον όρο trans-λιπαρά. Ωστόσο, η νέα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης αυτών των λιπαρών.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα