back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διαψεύδεται η πληροφορία πως βυθίστηκε το Νορβηγικό τάνκερ Front Altair ανοιχτά του Ομάν

Διαβάστε επίσης

Οι εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα έχουν σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άλμα που αγγίζει σχεδόν το 4%, έναν μήνα αφότου τέσσερα άλλα δεξαμενόπλοια είχαν υποστεί ζημιές στην περιοχή από μαγνητικές νάρκες.

Το πετρελαιοφόρο Front Altair της εταιρείας Frontline εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA, ότι το πλεούμενο βυθίστηκε.

Την ίδια ώρα, Ιρανός λιμενικός αξιωματούχος διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ένα από τα δεξαμενόπλοια βυθίσθηκε, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η πυρκαγιά σε ένα από τα δεξαμενόπλοια έχει πλήρως περιορισθεί και πως τα 21 μέλη του πληρώματός του θα επιστρέψουν στο σκάφος αφού αυτό επιθεωρηθεί και κριθεί ασφαλές. Το δεύτερο πλοίο εξακολουθεί να καίγεται, πρόσθεσε.

 

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters καθώς και το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το κανάλι Αl Mayadeen TV, μετέδωσαν την πληροφορία ότι ένα από τα τάνκερ -το Front Altair- βυθίστηκε.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ωστόσο, επικαλούμενη το δορυφορικό δίκτυο Al-Mayadeen, ανέφερε πως τα δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση – χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τους υπαίτιους και τα κίνητρα του πλήγματος.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τέσσερις πηγές από το χώρο της ναυτιλίας και του εμπορίου, τα δύο δεξαμενόπλοια έχουν εκκενωθεί, με τα πληρώματα αμφότερων να είναι ασφαλή. Οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν τα δύο τάνκερ ως το Front Altair υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous υπό σημαία Παναμά.

Νωρίτερα, διεθνή μέσα γνωστοποίησαν «σοβαρό συμβάν» στον Κόλπο του Ομάν, κάνοντας λόγο για εκρήξεις και φωτιές σε δύο τάνκερ, εν μέσω γενικευμένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε στο Ιράν.

«Έκκληση για αυτοσυγκράτηση»

Να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή, ζήτησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ η Γαλλία κάλεσε όλα τα μέρη στον Κόλπο να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή.

«Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από νέες αιτίες αποσταθεροποίησης και εντάσεων και, κατά συνέπεια, η Υπάτη Εκπρόσωπος (Φεντερίκα Μογκερίνι) ανανεώνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε πρόκλησης», δήλωσε η εκπρόσωπός της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς. «Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το επεισόδιο αυτό», διευκρίνισε.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση προς όλους τους παράγοντες, με τους οποίους είμαστε διαρκώς σε επαφή. Υπενθυμίζουμε επίσης την προσήλωσή μας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί».

Η Γαλλία διαθέτει μια ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η UK Maritime Trade Operations που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του βρετανικού ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο συμβάν, που σημειώθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν (κατά πληροφορίες, μόλις 45 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές), σημειώνοντας πως «η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν γνώση του περιστατικού το οποίο διερευνάται».

Ο βρετανικός οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), που ανήκει στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι ενημερώθηκε για ένα περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, και ότι η Βρετανία και οι εταίροι της διερευνούν το συμβάν.

Επίσης τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δήλωσαν ότι δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξαμενόπλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

Ο αμερικανικός στόλος σπεύδει προς βοήθεια

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

“Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ”, δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα