back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ακτινογραφία των νέων εκλογικών περιφερειών της Αττικής

Διαβάστε επίσης

Νέα εκλογικά δεδομένα προκαλεί η διάσπαση των δύο μεγαλύτερων εκλογικών περιφερειών της χώρας που είναι η Β’ Αθηνών από την οποία εκλέγονταν 44 βουλευτών και το Υπόλοιπο Αττικής από το οποίο εκλέγονταν 10 βουλευτές.

Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο σε κόμματα και υποψηφίους καθώς είναι για αυτούς … αχαρτογράφητα νερά αφού δεν γνωρίζουν το πλαφόν που θα πρέπει να πιάσουν σε σταυρούς προκειμένου να εκλεγούν και το σημαντικότερο δεν μπορούν να υπολογίσουν με κάποια σχετική ακρίβεια το ποσοστό των κομμάτων τους.

Η μοναδική προς το παρόν …ασφαλής μέτρηση είναι τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών τα οποία όμως μπορούν να «παγιδεύσουν» κόμματα και υποψηφίους καθώς η βαρύτητα της ψήφου των ευρωεκλογών είναι διαφορετική από αυτή των εθνικών εκλογών.

Τα νέα δεδομένα

Παρά ταύτα σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που πλέον είναι νόμος του κράτους, η Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών με τις 44 έδρες χωρίζεται ως εξής:

Ο Βόρειος Τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός Τομέας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος Τομέας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες.
Συγκεκριμένα:
• Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι. Ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι και 4 σταυρούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των κομμάτων το πρώτο κόμμα σε αυτή την περιφέρεια μπορεί να πάρει και παραπάνω από τους μισούς βουλευτές, δηλαδή μέχρι και 8. Τους υπόλοιπους θα τους μοιρασθούν τα άλλα κόμματα.

• Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ίλιον, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα. Στον Τομέα αυτόν ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι 3 σταυρούς. Το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει και τέσσερις βουλευτές. Οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στα άλλα κόμματα.

• Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Άλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα: Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή. Σε αυτή την μεγάλη εκλογική περιφέρεια ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι και τέσσερις σταυρούς. Το πρώτο κόμμα των εθνικών εκλογών μπορεί να εκλέξει μέχρι και τους μισούς βουλευτές.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες.

Ανατολική Αττική με 10 έδρες, που περιλαμβάνει τους 13 δήμους: Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο. Πρόκειται για μια τεράστια εκλογική περιφέρεια όπου ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι και 3 σταυρούς. Εδώ το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει μέχρι και τους μισούς βουλευτές.

Δυτική Αττική με 4 έδρες, που περιλαμβάνει τους 5 δήμους: Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα. Σε αυτή την εκλογική περιφέρεια οι ψηφοφόροι μπορούν να …σταυρώσουν μέχρι και δύο υποψήφιους βουλευτές. Στην εκλογική περιφέρεια αυτή το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει τις τρεις έδρες.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα, όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές. Επίσης η κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια γίνεται με βάσει τους ψήφους αλλά και το σύνολο του κάθε κόμματος στην επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν αυξομειώσεις σε ότι αφορά την παραπάνω κατανομή των εδρών.
Α’ Αθήνας
Σε ότι αφορά την Α’ Αθήνας αυτή παραμένει ως έχει και εκλέγει 14 βουλευτές. Γενικά είναι συντηρητική-κεντροδεξιά στις προτιμήσεις της. Και αυτό γιατί στις 26 εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί από τη μεταπολίτευση ως σήμερα (17 βουλευτικές εκλογές και 9 Ευρωεκλογές), η Νέα Δημοκρατία έχει πρωτεύσει 19 φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις και το ΠΑΣΟΚ τρεις.

Ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι 4 σταυρούς. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει και τους μισούς βουλευτές της περιφέρειας αυτής.

 Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα