back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καμπανάκι για την Ελλάδα στην ετήσια Έκθεση του ESM

Διαβάστε επίσης

Προειδοποιήσεις προς τις ελληνικές Αρχές στέλνει ο ESM μέσα από την ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ζητά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη μη αναστροφή αυτών που έχουν προχωρήσει.

Παράλληλα, επιμένει στην αναγκαιότητα για διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

«Οι ήδη εφαρμοζόμενες ή αποφασισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση των φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην αντιστραφούν», επισημαίνει ο Μηχανισμός.

Ο ESM αναφέρεται στο δημοσιονομικό κίνδυνο σε περίπτωση που τελεσιδικήσουν δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά. «Σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι τυχόν μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής» επισημαίνεται.

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ο ESM τονίζει ότι «παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά την διάρκεια των προγραμμάτων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει βασικές προκλήσεις για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης. … Τα δημόσια οικονομικά πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμη πορεία, ενσωματώνοντας παράλληλα πολιτικές προσανατολισμένες περισσότερο στην ανάπτυξη».

Στην Έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει «τρωτά σημεία και προκλήσεις στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα απαιτήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα στενότερη παρακολούθηση από ότι άλλες μετά – προγραμματικές χώρες … Θα είναι σημαντικό για το μέλλον η Ελλάδα να συνδυάσει τις μετά – προγραμματικές δεσμεύσεις της με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που να στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, να ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και οδηγούν σε διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Γιάννης Παπαγεωργίου

  • Ετικέτες
  • ESM
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα