back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ξανθός: Δεν θα αποζημιώνονται για τις εξετάσεις οι ασφαλισμένοι

Διαβάστε επίσης

Παράνομη χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την απόφαση των διαγνωστικών κέντρων να ζητούν απ’ ευθείας αμοιβή από τους ασθενείς για το κόστος των εξετάσεων τους. εξετάσεις τους. Ο υπουργός Υγείας ξεκαθαρίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους για κάτι το οποίο είναι παράνομο.

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων δεν σταμάτησε με την αναστολής της απεργίας διαρκείας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, αντίθετα συνεχίζεται.

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών εργαστηρίων, είτε είναι γιατροί, είτε είναι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποφάσισαν να ανοίξουν και πάλι τις πτωροβάθμιας μονάδες υγεάις που διατηρούν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν θα κάνουν δεκτά τα παραπεμπτικά των ασφαλιστικών Ταμείων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν το 85% του κόστους των εξετάσεων και μετά να ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ την επιστροφή των χρημάτων τους.

Την απόφαση έλαβε την Τετάρτη το συντονιστικό όργανο εργαστηρίων και κέντρων, ως συνέχιση της κινητοποίησης του κλάδου κατά των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback, rebate) προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, αναφερόμενος στη νέα μορφή κινητοποίησης, ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την άποψη των συμβατικών υποχρεώσεων και πως είναι εντελώς παράνομη:

“Αυτό το οποίο εισηγούνται, το να πληρώνει ο ασθενής και στη συνέχεια να ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ να του δώσει τα χρήματά του, πέρα από το ότι επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνει μέσα από την τσέπη του, δεν προβλέπεται”, είπε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει:

“Η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15%, καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή”.

Έκανε λόγο για “de facto καταγγελία των συμβάσεων”, εκτιμώντας πως από αυτήν την εξέλιξη δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.

Ανέφερε, ωστόσο, πως δεν επιθυμεί καταγγελία των συμβάσεων, καθώς το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει με πληρότητα και σε μικρό χρονικό διάστημα έγκαιρα όλες τις ανάγκες για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών.

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε “αδιέξοδη” την αντιπαράθεση, ειδικά αυτήν την ευαίσθητη περίοδο, λέγοντας πως δεν έχουμε συνηθίσει σε προεκλογικές περιόδους, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στη χώρα, μία τόσο ακραίας μορφής κινητοποίηση.

“Αυτό νομίζω ότι πρέπει να σταθμιστεί, να προβληματιστούν οι πάντες. Και βεβαίως και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα το οποίο έχει προκύψει. Είναι σαφές, όμως, ότι αυτή η γραμμή, που κατά την άποψή μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε πως δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, αλλά μία προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία προσβλέπουν σε μία αναδιανομή της πίτας των διαγνωστικών εργαστηρίων:

“Τα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια, που εν πολλοίς συμβάλλουν με προκλητή ζήτηση στην υπέρβαση της δαπάνης, επιδιώκουν το αδιέξοδο, επιδιώκουν το να μην υπάρχουν συμβάσεις. Και στη συνέχεια, η επόμενη κυβέρνηση, όποτε σχηματιστεί, να προχωρήσει σε μία επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης και της συναλλαγής του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά εργαστήρια, υπέρ των δικών τους συμφερόντων”.

Μέτρα για τη διενέργεια εξετάσεων σε δημόσιες δομές

Για τη διευκόλυνση των ασθενών, ο υπουργός Υγείας είπε πως θα επιχειρηθεί η βελτίωση της πρόσβασής τους στις δημόσιες δομές.

Επεσήμανε πως έχει ήδη ξεκινήσει μία συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να διευκολύνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται εκτός ραντεβού εργαστηριακές εξετάσεις, είτε στα νοσοκομεία είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου.

Στην Αθήνα – είπε – υπάρχει ένα σύστημα, όπου πάνω από 20 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μπορούν σε καθημερινή βάση να διενεργούν αιμοληψίες και στη συνέχεια, οι εξετάσεις να γίνονται στο κεντρικό διαγνωστικό εργαστήριο.

Θα επιχειρηθεί, επίσης, να αυξηθεί η χωρητικότητα των απογευματινών εργαστηρίων στα νοσοκομεία, όπου η δαπάνη επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ΕΟΠΥΥ.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα