back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επετεύχθη συμφωνία για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία για την πρότασή του για τον κλειστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης κατέληξε τα ξημερώματα το Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτείνουν προς τους αρχηγούς των Κρατών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου, προϋπολογισμό «σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας» για την περίοδο 2021-27, ενταγμένο στον συνολικό κοινοτικό προϋπολογισμό.

Το Eurogroup συμφώνησε παράλληλα αναφορικά με τις νέες αρμοδιότητες και οικονομικά εργαλεία του ESM, στο πλαίσιο της σταθεροποίησης των οικονομιών εντός της ζώνης του ευρώ, καθώς και για θέματα τραπεζικής ενοποίησης. Η συζήτηση για το Σχήμα Ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου σε επίπεδο ομάδων εργασίας.

«Συμφωνήσαμε στα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού. Θα χρηματοδοτεί διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συζητήσεις αναφορικά με τις πηγές από τις οποίες θα προέρχονται τα αντίστοιχα κονδύλια θα συνεχιστούν.

«Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική», πρόσθεσε ο ίδιος. «Δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», είπε ο Λεμέρ χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για τη «συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί έπειτα από περίπου δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δύο ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο για έναν πλαίσιο 17 δισεκ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, που θα κατανεμηθεί μεταξύ των 19 κρατών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Γιάννης Παπαγεωργίου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα