back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Med7- Στη Μάλτα η Σύνοδος των χωρών της Ν.Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες επτά χωρών της Νότιας Ευρώπης συνεδριάζουν σήμερα στη Μάλτα για να αναζητήσουν μια συμφωνία σε πολλά ζητήματα, μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες για την πλήρωση των πιο σημαντικών αξιωμάτων της ΕΕ.

Στη Μάλτα θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και αναμένεται να αναφερθεί στον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την  Άγκυρα. Παράλληλα μαζί με  τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα αναφερθούν στην ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο.

Η σύνοδος κορυφής Med7 των ηγετών της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα αναζητήσει επίσης μια κοινή θέση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των μεταναστών, μεγάλος αριθμός των οποίων φθάνει στην Ευρώπη αφού διαπλεύσει τη Μεσόγειο.

Στην Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν η μελλοντική θεσμική ηγεσία της ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνέχεια των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η διεύρυνση στα Δυτ Βαλκανια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι χώρες της Med7 θα επιχειρήσουν επίσης να καταλήξουν σε μια συναίνεση για μια Ευρώπη «ουδέτερη σε άνθρακα» μέχρι το 2050, καθώς και σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της μάχης κατά των πλαστικών αποβλήτων στη Μεσόγειο, ενώ φυσικά θα συζητήσουν επίσης το ακανθώδες ζήτημα των μεταναστών.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα