back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μεγάλες αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού

Διαβάστε επίσης

«Τσουκτερές» θα είναι οι τιμές στην Αττική Οδό από την 1η Ιουλίου και ακόμα περισσότερο από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Ειδικότερα το κόστος διέλευσης για τα ΙΧ αυξάνεται στα 3 ευρώ από την 1η Ιουλίου και στα 3,30 από την 1η Ιανουαρίου, ενώ για τα δίκυκλα η τιμή θα αυξηθεί από τα 1,40 ευρώ στα 1,50 και στη συνέχεια στα 1,60 ευρώ.

Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορία οχήματος να ανακοινώνονται στους χρήστες σε εύλογο χρονικό διάστημα προ της εφαρμογής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ανά κατηγορίες των οχημάτων, οι αυξήσεις έχουν ως ακολούθως:

  • – Κατηγορία 1: 1,40€ → 1,50€ → 1,60€
  •  Κατηγορίες 2-3-4: 2,80€ → 3,00€ → 3,30€
  •  Κατηγορία 5: 7,10€ → 7,50€ → 8,20€
  • Κατηγορία 6: 11,30€ → 12,00€ → 13,20€

Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία «η νέα ονομαστική τιμή του διοδίου, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019, είναι περίπου 20% χαμηλότερη από το όριο που προσδιορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, αφού το Άνω Συμβατικό Όριο Διοδίων Τελών ανέρχεται σήμερα σε 3,77 ευρώ, ενώ εάν ληφθούν υπόψη και τα εκπτωτικά προγράμματα, η μέση τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη από το Συμβατικό Όριο». Σημειώνει επίσης ότι «ο ανάδοχος, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των διελεύσεων, αντιλαμβανόμενος τις οικονομικές δυσκολίες που ενέσκηψαν στη χώρα, διατήρησε σταθερή την τιμή των διοδίων τα τελευταία 13 χρόνια: Από τον Φεβρουάριο του 2006 που το διόδιο ανερχόταν σε 2,70 ευρώ, η Αττική Οδός Α.Ε. προχώρησε μέχρι σήμερα σε μία μόνο μικρή αύξηση κατά 0,10, στα 2,80 ευρώ τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο της κάλυψης των διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ, διαμορφώνοντας την καθαρή τιμή διοδίων των 2,80 ευρώ με ΦΠΑ 24% σε χαμηλότερο επίπεδο της τιμής των 2,70 ευρώ με ΦΠΑ 19%».

Εκπτωτικά προγράμματα

Τέλος, η «Αττική Οδός Α.Ε.» καλεί τους χρήστες, που χρησιμοποιούν ακόμη μετρητά για τις συναλλαγές τους, να αξιοποιήσουν, ανάλογα και με τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινητόδρομου, τα εκπτωτικά προγράμματα, λαμβάνοντας δωρεάν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Με το βασικό πρόγραμμα (Πρόγραμμα Express), η τιμή των διοδίων διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ, όσο στοιχίζει δηλαδή σήμερα η διέλευση με καταβολή μετρητών.

Οι αυξήσεις αυτές πάντως επιβαρύνουν σημαντικά τους κατοίκους των περιοχών πλησίον της Αττικής Οδού, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο. Οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου με δύο διελεύσεις την ημέρα πληρώνει σήμερα 5,60 ευρώ την ημέρα, ενώ για όλες τις εργάσιμες ημέρες ενός μήνα θα έπρεπε να υπολογίσει ένα κονδύλι 112 μηνιαίως, μόνο για να πάει στην εργασία του και να επιστρέψει. Από 1η Ιουλίου θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει 6 ευρώ την ημέρα και 120 το μήνα, ενώ οι αντίστοιχες τιμές από 1η Ιανουαρίου εκτοξεύονται στα 6,60 και 132 ευρώ αντίστοιχα.

«Κάποια συμφέροντα δεν μπορούν να κρατηθούν ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Έτσι, ανακοίνωσαν μονομερώς αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού την 1η Ιουλίου και μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνέχεια, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη Εισαγγελική Έρευνα η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα των υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού καθώς και στο χρόνο απόσβεσης του έργου, που σημαίνει ότι η Αττική Οδός πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο, πιθανά εντός του 2019», σχολίασε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και καταλήγει: «Οι μάσκες έπεσαν. Καλούμε όλα τα κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτή τη μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα