Search

Ηπειρώτικη πίτα Μαμαλίγκα

207

Η μαμαλίγκα είναι μια πίτα με χυλό χωρίς φύλλο, με θεσσαλικές ρίζες, που όμως την φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Εγώ την πρωτοέφαγα την Αρκαδία απ’ όπου και κατάγομαι.

Το βασικό της στοιχείο είναι το καλαμποκάλευρο ή το ψιλό σιμιγδάλι και βαρύ βούτυρο ή λίπος, εμείς όμως, θα την φτιάξουμε με πιο ελαφρύ τρόπο, αλλά με υπέροχο επίσης αποτέλεσμα.

Θα χρειαστούμε λοιπόν, μισό κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, μισό κιλό φέτα σκληρή, τέσσερα αυγά, λίγο πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε μαζί με το γιαούρτι καλά καλά να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε λίγο πιπέρι χοντροκομμένο, το ποτήρι με το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πολύ καλά, μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός.

Τότε, ρίχνουμε και το τυρί αφού το έχουμε θρυμματίσει.

Στρώνουμε το χυλό σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς πάνω κάτω, μέχρι να ροδίσει και να πάρει το γνωστό καστανόξανθο χρώμα.

Αν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο, θα βάλετε και μισό ποτήρι λάδι για να μαλακώσει τον χυλό.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό μισό, δηλαδή, 250 γραμμάρια καλαμποκάλευρο και 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, με την προσθήκη πάλι λίγου λαδιού.

Καλή επιτυχία!!!!

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *