back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βρετανία: «Μυστικό σχέδιο» για να «στεφτεί βασιλιάς» των Τόρις ο Μπόρις Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Η μάχη για την ηγεσία των Τόρις έχει ευρεία κάλυψη στις εφημερίδες του Σαββάτου.

Η i προβάλλει την προειδοποίηση της ομάδας που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του υπουργού των Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων μπορεί να «γίνει τοξική» και ότι το κόμμα θα πρέπει να αποφύγει η διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων, δηλαδή του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και του πρώην υπουργού των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να μεταβληθεί σε «ψυχόδραμα».

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι υπάρχει «μυστικό σχέδιο» για να διασφαλιστεί ότι μόνο το όνομα του κ. Τζόνσον θα τεθεί στη δοκιμασία της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος για να αποφευχθούν έτσι οι «εσωκομματικές κόντρες» που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της παράταξης.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ιδέα για ένα «μυστικό σχέδιο» εκκολάφθηκε στα κεντρικά γραφεία των βουλευτών του κόμματος που έχουν την ευθύνη για την κομματική πειθαρχεία και υποστηρίζεται από ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν συνδέονται με καμία από τις εκστρατείες των υποψηφίων για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με την πρόταση, όλοι υποψήφιοι εκτός από τον κ. Τζόνσον, που σημειωτέον υπερίσχυσε κατά πολύ των αντιπάλων του στην πρώτη ψηφοφορία, θα αποχωρήσουν από τη μάχη για την ηγεσία στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σε αυτό το ενδεχόμενο όμως, κατά τα φαινόμενα προβάλλει σθεναρά αντίσταση, όπως γράφει η Telegraph, o πρόεδρος του κόμματος Μπράντον Λούις.

Ο κ. Λούις λέγεται ότι είναι αποφασισμένος οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις να εκτεθούν στη δοκιμασία της ψήφου των μελών του κόμματος σε όλη την επικράτεια της χώρας – μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Ο ιστότοπος της Independent επισημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται τα «πυρά» των Βρυξελλών όταν ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να υποχρεώσει την ΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία Brexit. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ υπογράμμισε ότι – «κανείς δεν φοβάται τον κ. Τζόνσον».

Επίσης η Independent σημειώνει ότι η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Βελντ, η οποία αναπληρώνει τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με τη Βρετανία για το Brexit, καταδίκασε τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τζόνσον για την ΕΕ τονίζοντας ότι πρόκειται για – «λαϊκίστικα ψέματα».

Η Daily Mail εκτιμά ότι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα υπάρξει Brexit φέτος και ότι ο κ. Τζόνσον θα υποχρεωθεί να κάνει «κωλοτούμπα» αθετώντας την υπόσχεση του για αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι Times τέλος συνδέουν την «κούρσα» για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος με την εκστρατεία για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επισημαίνοντας ότι τρεις από τους υποψηφίους – ο Μάικλ Γκόουβ, ο Τζέρεμι Χαντ και ο Ρόρι Στιόυαρτ έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν μια νέα νομοθεσία για το περιβάλλον εάν διαδεχθούν την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα