back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: «Οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες θα έχουν συνέπειες»

Διαβάστε επίσης

«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνεδρίασης του Κυβερνητικοί Συμβούλου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στέλνοντας έτσι, ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε θα υπάρξουν συνέπειες.

Επίσης ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, και λόγω των ισχυρών συμμαχιών που έχει η Ελλάδα, αλλά και διότι είναι σε υψηλό επίπεδο η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι τουρκικές δραστηριότητες, ερευνητικές και στρατιωτικές, στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου και τα προβλήματα που προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, που διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα.

Η γεώτρηση με τον «Πορθητή»

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, συνιστά προσβολή της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις τούρκων Κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ, σχεδιάζεται, τις επόμενες μέρες, η Τουρκία, να στείλει ερευνητικό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, υποχρεώνοντας έτσι, την Ελλάδα να αντιδράσει. Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, συνοδεύονται από μονάδες (Κορβέτες, υποβρύχια) του Τουρκικού Στόλου.

Οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, όπως συμφώνησαν, ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, θα ζητήσουν την ενεργό στήριξη της Ε.Ε. στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, μέσα από διαβουλεύσεις, με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Στόχος είναι να υπάρξουν κάποια μέτρα, αποτρεπτικά για την Τουρκία, αλλά και συμβατά με τις προτεραιότητες όλων των ευρωπαίων συμμάχων μας , που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ώστε η όποια συμφωνία των πολιτικών ηγετών της Ε.Ε. να είναι ομόφωνη και κυρίως να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πάντως στη Βαλέτα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της 6ης Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου της Ε.Ε. , επτά Μεσογειακά κράτη μέλη, καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι, δεν συμμερίζονται απόλυτα αυτές τις απόψεις και τα κράτη του ευρωπαϊκού βορά.

Αξιοολόγηση δηλώσεων Ερντογάν
Επίσης, το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, αλλά και αρμόδια θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αξιολογούν δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, όπως: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του Πορθητή. Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του πλοίου. Επίσης, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά”.

Υπάρχει όμως και αντίδραση από τις ΗΠΑ. Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων και καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενημέρωση των συμμάχων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε
Η ελληνική απάντηση, από τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα στο ΚΥΣΕΑ, είναι ψυχραιμία και ενημέρωση των συμμάχων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αλλά και των διεθνών Οργανισμών, της αποσταθεροποιητικής και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η τουρκική συμπεριφορά να μην είναι μόνο διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά διεθνές, που απειλεί τη νομιμότητα και προκαλεί ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις. Ωστόσο, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν από τον ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου, για την διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και για την υφιστάμενη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου.
Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο τη κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου με γραπτή ανακοίνωση, αναφέρει:
«Με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου.»

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα