back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς

Διαβάστε επίσης

«Όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

«Η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της με τις συμμαχίες της, ενώ η Τουρκία με την προκλητικότητά της δείχνει αδυναμίες».
Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, «να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Η έκτακτη συνεδρίαση

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, για τις παράνομες – κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη, τους ομολόγους του, αύριο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα αναμένεται να συζητήσουν μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Δούρου: Αυτοσυγκράτηση και πνεύμα συνεννόησης

«Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απαιτούν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και πνεύμα συνεννόησης, με τους εταίρους μας και την ίδια την Άγκυρα» δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σχετικά με «τις εντάσεις που δημιουργεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ». «Στις κρίσιμες στιγμές, λαός, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είμαστε ενωμένοι. Και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να «διαβάζουν» όλοι για την Ελλάδα. Γιατί το διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από τη διεθνή νομιμότητα, δεν αφορά μία ή δύο χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» τόνισε η κα Δούρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα