back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα δύο ντιμπέιτ το ένα στην Τουρκία μεταξύ των υποψηφιων δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και το άλλο στη Μ. Βρετανία μεταξύ κάποιων εκ των υποψηφίων για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι απασχολούν τον διεθνή Τύπο σήμερα καθώς επίσης και οι ογκώδεις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Στην Τουρκία: «Η Ελλάδα απειλεί με κυρώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το CNN Turk. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωση του ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει κυρώσεις εκ μέρους της Ε.Ε για το θέμα των ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Sabah το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με μια επιθετική ανακοίνωση το μήνυμα που έστειλαν στην Τουρκία οι επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για την προκλητικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι ηγέτες των «Med7» – δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- κάλεσαν χθες την ΕΕ να λάβει μέτρα εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε το ανακοινωθέν τους κάνοντας λόγο για «προκατειλημμένες, αποκομμένες από την πραγματικότητα απόψεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».

«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του «Πορθητή», λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου. Σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».

Για ντιμπέιτ: «Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης συγκρούονται σε «ζωντανό ντιμπέιτ» αναφέρει η Sabah. Σε σφοδρή μεταξύ τους σύγκρουση εξελίχθηκε η χθεσινή τηλεμαχία στην Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή μεταξύ του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ, και πρώην πρωθυπουργού και του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, που κέρδισε τις εκλογές του Μαρτίου αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο όταν το αποτέλεσμα ακυρώθηκε τον Μάιο. Ο Γιλντιρίμ, υποψήφιος με πολύ υψηλό προφίλ, έχασε οριακά την αναμέτρηση του Μαρτίου. «Έγιναν περίεργα πράγματα όταν καταμετρήθηκαν οι ψήφοι», υποστήριξε ο Γιλντιρίμ χθες, αναφερόμενος στη διαδικασία του Μαρτίου. «Εκλάπησαν ψήφοι», ανέφερε, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. «Ποιος έκλεψε ψήφους, για τ’ όνομα του Θεού;» αποκρίθηκε ο Ιμάμογλου, υπενθυμίζοντας ότι το εκλογικό συμβούλιο δεν ισχυρίστηκε τίποτα τέτοιο όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να ακυρώσει τη διαδικασία. «Δίνουμε μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», υποστήριξε ο Ιμάμογλου, καθώς οι αντεγκλήσεις των δύο υποψήφιων συνεχίζονταν. «Αυτή είναι μια μάχη για την Κωνσταντινούπολη, για την επιστροφή στην ομαλότητα, για μια καθαρή αυτοδιοίκηση, απαλλαγμένη από την αλαζονεία», συμπλήρωσε. Το τρίωρο ντιμπέιτ, στο οποίο οι υποψήφιοι πρόβαλαν τα επιχειρήματά τους για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας ως τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στην Κωνσταντινούπολη και την έλλειψη χώρων πρασίνου, μεταδόθηκε από τα περισσότερα μεγάλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Γιγαντοοθόνες και μεγάλες τηλεοράσεις στήθηκαν σε πολλούς δρόμους. Το πιο πρόσφατο τηλεοπτικό ντιμπέιτ αυτού του διαμετρήματος ανάγεται στον Οκτώβριο του 2002, όταν ο Ερντογάν είχε αναμετρηθεί με τον τότε πρόεδρο του CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ. Εκείνη η εκπομπή είχε μεταδοθεί μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές που σήμαναν την έναρξη της κυριαρχίας του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.

Για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα σχεδιάζει να υιοθετήσει μια νέα «Στρατηγική Ατζέντα» για την επόμενη 5ετία και τις προτεραιότητες για την ηγεσία της Ε.Ε αναφέρει το Politico. Ένα προσχέδιο του κειμένου συμπερασπάμτων περιλαμβάνει μια υποσημείωση σχετιλά με το πώς η Ε.Ε «μπορεί και πρέπει να ανοίξει τον δρόμο» προκειμένου να υπάρξει κλιματικη ουδετερότητα». Η σύνταξη του κειμένου ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί όπου κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να αντανακλά το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την κλιματική αλλαγή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα επεξεργαστεί μόνο την στρατηγική ατζέντα. Εκπρόσωποι από τις τέσσερις ευρωομάδες του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να κατελήουν σε ένα «κοινό πρόγραμμα» για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η έγκριση ενός προσχεδίου έως αύριο όπου θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προεδρων. Στο μεταξύ οι Ισπανοί σοσιαλιστές διεκδικούν την προεδρία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχετική ψηφοφορία αύριο.

Το ΕΛΚ από την πλευρά του ελπίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει τελικά την προεδρία της Κομισιόν για τον δικο του «εκλεκτό» Μάνφρεντ Βέμπερ με μια ίσως ανταλλαγή με τους Φιλελεύθερους που θα οδηγήσει τον Γκι Φέρχοφστατ στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που θα «φρενάρει» καθε προσδοκία για την δεύτερη ευρωομάδα σχετικά με την Κομισιόν ή το Συμβούλιο. Αλλά τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει εναντίον του Βέμπερ ενόψει του Συμβουλίου της Πέμπτης και αναμένεται μια πολύ σκληρη αντιπαράθεση. Ο Ντόναλντ Τουσκ που είναι υπεύθυνος για το πως θα εξελιχθεί η συζήτηση εχει ήδη ζητήσει από τις ευρωομάδες να καταθέσουν ένα «σχέδιο Β» μια εναλλακτική για τους υποψηφίους τους. Την Πέμπτη πάντως θα αντιληφθούμε αν τελικά θα επιβιώσει το σύστημα Spitzenkandidat ή αν τα κόμματα θα προχωρήσουν με άλλους υποψηφίους για τον τελευταίο όροφο του Μπερλεμόντ.

Στη Βρετανία: Αρκετά δημοσιεύματα σχολιάζουν το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ πέντε εκ των υποψηφιων στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μει.

«Όλοι εναντίον του Μπόρις» είναι ο σχετικός τίτλος της Daily Express. Η εφημερδία λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε συντονισμένες επιθέσεις απο τους αντιπάλους του καθώς ενέτειναν τις προσπάθειες τους να «φρενάρουν» την πρωτιά του στην κούρσα.

Οι Times εκτιμούν ότι ο πραγματικός νικητής της χθεσινης τηλεμαχίας δεν ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αλλά τελικά ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Αναφέρουν ότι οι προτάσεις των υποψηφίων για το πώς θα επιτύχουν το Brexit είχαν αρκετά κενά σημεία, κάτι που μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον η χώρα δεν θα αποφύγει τις εκλογές πριν το 2022.

Ο Guardian αναφέρει πως αν και το Brexit προκάλεσε κάποιες από τις πιο σκληρές αψιμαχίες χθες οι υποψήφιοι επίσης αναζήτησαν τρόπους να παρουσιάσουν το δικό τους όραμα για τη Βρετανία προχωρώντας σε μια σειρά υποσχέσεων σε ό,τι αφορά την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, τα φοιτητικά χρέη. Αναφέρει πως η απόφαση του Τζόνσον να μην μετάσχει προκάλεσε τους άλλους υποψήφιους να προχωρήσουν σε συντονισμένη επίθεση εναντίον του.

Οι υποψήφιοι που «μάχονται» να αντικαταστήσουν την Τερέζα Μέι συγκρούστηκαν γύρω από το πώς θα διαχειριστούν το Brexit στη διάρκεια τηλεοπτικής αναμέτρησης. Οι βουλευτές αντιπαρατέθηκαν γύρω από το εάν τελικά μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν με την Ε.Ε και την προοπτική μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Το ντιμπέιτ διοργάνωσε το Channel 4 News. Ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε τα πυρά όλων των συμμετεχόντων για την απόφαση του να μην μετάσχει στην τηλεμαχία. Ο ίδιος υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή λέγοντας ότι αρκετοί υποψήφιοι αποτελούν «κακοφωνία». Αρκετές από τις σκληρές ανταλλαγές αφορούν το εάν το Κοινοβούλιο θα πρέπει να κλείσει τελικά στην περίπτωση που θα πρέπει να υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. 4 εκ των 5 είπαν πως αυτό δεν είναι δυνατόν, αναφέρει το BBC.

Στη Γερμανία: Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέτυχε στην προσπάθειά του να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο στη χώρα, καθώς ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στην πόλη Γκέρλιτς χθες, αναφέρει η DW. Στην αναμέτρηση, που χαρακτηριζόταν σοβαρή δοκιμασία για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό, ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος, Σεμπάστιαν Βίπελ, ηττήθηκε από τον Οκτάβιαν Ούρζου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, που δεν ήταν ακόμα τα τελικά. Ο Ούρζου οδεύει πάντως να κερδίσει με άνεση, αφού συγκέντρωνε το 55,1% των ψήφων στην Γκέρλιτς. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, μέλος του κοινοβουλίου της Σαξονίας, κατάφερε να κερδίσει παρότι βρέθηκε σε μειονεκτική θέση στον πρώτο γύρο της 26ης Μαΐου. Ο Βίπελ είχε επικρατήσει τότε με το 36,4% των ψήφων.

Για Χονγκ Κονγκ: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο προκάλεσαν οι νέες μαζικές διαδηλώσεις χθες στο Χονγκ Κονγκ σε μια συντονισμένη προσπάθεια των πολιτικών να δείξουν τη πυγμή τους εναντίον των αρχών.

Στο editorial τους οι Financial Times δίνει εύσημα στους διαδηλωτές. Αναφέρει πως σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν φαίνεται πραγματικά εφικτό, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί παράδειγμα ηθικού και πολιτικού θάρρους ενώπιον της εξουσίας.

«Σχεδόν δύο εκατομμύρια» διαδηλωτές κατέκλυσαν χθες τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τη περασμένη Κυριακή. «Στη σημερινή κινητοποίηση είχαμε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους» διαβεβαίωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζίμι Σαμ, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CHRF). Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιχείρησαν να υιοθετήσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, γεγονός που προκάλεσε «διενέξεις και φιλονικίες».

Για Σαλβίνι: Στο μεταξύ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον για επαφές με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Μάικ Πενς. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Σαλβίνι θέλησε να περάσει πρώτα από την αμερικανική πρωτεούσα προτού συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν τον επόμενο μήνα. Πάντως η Ιταλία την ίδια ώρα χάνει την ισχύ της στις Βρυξέλλες κάτι που μπορεί να οδηγήσει την χώρα να αποτύχει να λάβει σημαντικο χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν κατι που σημαίνει περαιτέρω απομόνωση της.

Στις ΗΠΑ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πίσω από πέντε Δημοκρατικούς, μεταξύ των οποίων ο Τζον Μπάιντεν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Ο πρώην αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει ποσοστό 49% στην πρόθεση ψήφου έναντι 39% για τον πρόεδρο Τραμπ μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι ερωτήθηκαν στο σύνολο της χώρας. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που έχει ριχθεί στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, συγκεντρώνει επίσης ποσοστό 49% στο εικονικό δίδυμο για τις προεδρικές εκλογές με τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο, που εξασφαλίζει σε αυτήν την περίπτωση το 40%, στο πλαίσιο της δημοσκόπησης με όριο σφάλματος +-3%.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα