back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Ιράν θα ξεπεράσει το όριο παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου στις 27 Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι στις 27 Ιουνίου θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματός του σε εμπλουτισμένο ουράνιο.

Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι τετραπλασίασε την παραγωγή ουρανίου που χρησιμοποιείται για καύσιμο αντιδραστήρα και πιθανότητα πυρηνικά όπλα. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ακόμη χρόνο να δράσουν εάν προστατεύσουν το Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν είχε υπογραφεί το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα-, τη Γερμανία, μη μόνιμο μέλος, και την ΕΕ.

Ηνωμένο Βασιλειο, Γαλλία και Γερμανία προειδοποίησαν την Τεχεράνη να τηρήσει τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Ιράν από πλευράς του εξέφρασε την δυσαρέσκειά του ότι οι προαναφερθείσες χώρες δεν κατάφεραν, όπως είχαν δεσμευθεί, να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία πέρυσι.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια των επιθέσεων την περασμένη Πέμπτη σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, με την κυβέρνηση Τραμπ να υποδεικνύει την Τεχεράνη ως υπεύθυνη και το Ιράν να αρνείται την κατηγορία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα