back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία : Οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέι “κονταροχτυπήθηκαν” για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αντιπαρατέθηκαν την Κυριακή το βράδυ οι πέντε από τους έξι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι.

Στην τηλεμαχία που φιλοξένησε το Channel 4 πήραν μέρος ο Μάικλ Γκόουβ, ο Τζέρεμι Χαντ, ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο Ρόρι Στιούαρτ και ο Ντομινίκ Ράαμπ. Την απουσία του Μπόρις Τζόνσον σηματοδότησε το άδειο αναλόγιο.
Βασικό θέμα της αντιπαράθεσης ήταν εάν υπάρχει περίπτωση το Λονδίνο να επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μη – συμφωνία Brexit.
Ορισμένες από τις πλέον “ζωηρές” φάσεις του debate ήταν όταν οι πέντε αντίπαλοι αναφέρθηκαν στην προοπτική να κλείσει η Βουλή για να είναι δυνατή η επίτευξη μιας μη- συμφωνίας Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στίουαρτ υπογράμμισε ότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου θα ήταν μια – “εξαιρετικά επικίνδυνη εναλλακτική λύση” – ενώ ο υπουργός των Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ έσπευσε να τονίσει ότι – “δεν σέβεσαι τη δημοκρατία με τη συντριβή της δημοκρατίας μας” .
Εν τούτοις ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit , Ντομινίκ Ράαμπ, αρνήθηκε να αποδεχθεί το ενδεχόμενο – “να μπει λουκέτο στη Βουλή”. “Κάθε φορά που ένας από τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος αποκλείει μια λύση αποδυναμώνουμε τη θέση μας να πετύχουμε μια καλή συμφωνία”, σημείωσε ο κ. Ράαμπ.
“Δεν σχεδιάζεις για μια μη – συμφωνία Brexit όταν επιδιώκεις να έχεις μια συμφωνία” – ήταν το αντεπιχείρημα του κ. Τζάβιντ.

Ο κ. Ράαμπ επέμεινε ότι η Βρετανία – “μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους εάν αποφασίσουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία”.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Στίουαρτ – “η μη συμφωνία Brexit είναι μια απόλυτα βλακώδη απόφαση που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την οικονομία μας”.

Επικρίνεται ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Και οι πέντε υποψήφιοι επέκριναν τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν με τον υπουργό των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ να επισημαίνει ότι – “στρέφεται εναντίον κάθε φιλοδοξίας”.
Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ ισχυρίσθηκε ότι ο κ. Κόρμπιν – “εμένα φοβάται περισσότερο να έχει ως μελλοντικό αντίπαλο την Ώρα του Πρωθυπουργού.

Σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο διακομματική πρόταση που είχε προωθήσει ο κ. Κόρμπιν και η οποία προέβλεπε την έγκριση νόμου που θα απέκλειε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό για το Brexit Κέιρ Στάρμερ , η συζήτηση για το Brexit στον αγώνα διαδοχής των Τόρις έχει γίνει ενοχλητική και ανεύθυνη , ενώ κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο που να επιτρέπει την άρση του αδιέξοδου πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Αντίθετα είπε ο κ. Στάρμερ υπάρχουν υποψήφιοι που στηρίζουν ανοιχτά την καταστροφική μη συμφωνία και προτείνουν ακόμη και την εμπλοκή της βασίλισσας στην πολιτική ζητώντας της να διακόψει τις εργασίες του κοινοβουλίου για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Πυρ ομαδόν κατά του Μπόρις Τζόνσον

Την απουσία του Μπόρις Τζόνσον από την τηλεοπτική αντιμαχία επέκρινε ο κ. Χαντ.
“Που είναι ο Μπόρις ; ” , αναρωτήθηκε ο υπουργός των Εξωτερικών. “Εάν οι συνεργάτες του κ. Τζόνσον δεν του επιτρέπουν να συζητήσει με πέντε συναδέλφους του, πως θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ηγέτες 27 χωρών της ΕΕ ; “, σημείωσε ο κ. Χαντ.
Ο Ρόρι Στιούαρτ άσκησε δριμεία κριτική στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου επειδή αρνείται να συζητήσει την πολιτική ατζέντα του για το Brexit.

“Πώς θα πετύχει ο Μπόρις το Brexit; πώς;… Δεν ξέρω καν τι πιστεύει. Δεν μιλάει σε μένα, δεν μιλάει σε εσάς, δεν μιλάει στον λαό. Θέλουμε να ξέρουμε τι πιστεύει”, είπε ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
“Δεν πρόκειται να υπηρετήσω σε μια κυβέρνηση του Μπόρις”, υπογράμμισε.

Προηγουμένως στη συνέντευξη που έδωσε στο Radio 4 του BBC, ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι -“έχει τελείως ζαλισθεί” – από τους ισχυρισμούς ότι προσπαθεί να παρακάμψει -“τον εξονυχιστικό έλεγχο” – όταν η κοινή γνώμη γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις του τα τρία τελευταία χρόνια.

Κατά τον Τζόνσον η καλύτερη χρονική στιγμή να συμμετάσχει σε τηλεμαχία θα είναι αύριο Τρίτη μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος. Το debate αυτό προτίθεται να το φιλοξενήσει το BBC.

Στο μεταξύ με άρθρο του στην εφημερίδα The Times o υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ που αποσύρθηκε από την “κούρσα” για την ηγεσία του κόμματος μετά την πρώτη ψηφοφορία εκφράζει την υποστήριξή του προς το κ. Τζόνσον υπογραμμίζοντας ότι είναι – “ο καλύτερος υποψήφιος για να ενώσει το Συντηρητικό κόμμα”.

“Η προσωπικότητα του Μπόρις είναι μοναδική για να φέρει την ενότητα στο κόμμα που θα στηρίξει μια συμφωνία Brexit. Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ένας πρωθυπουργός για όλο το έθνος όπως όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου” , παρατήρησε ο κ. Χάνκοκ.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα