back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έρευνα για ακροδεξιά κίνητρα σε δολοφονία στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών

Διαβάστε επίσης

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Γερμανία ξεκίνησαν έρευνα για την δολοφονία του Βάλτερ Λίμπκε, με την υπόνοια το έγκλημα να είχε τρομοκρατικό υπόβαθρο.

Ο Λίμπκε, ο οποίος ήταν μέλος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της πόλης Κάσελ,  βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι στις 2 Ιουνίου. Εξαρχής αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Ήταν υποστηρικτής των θέσεων της Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με την υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, υπήρξε αποδέκτης απειλών θανάτου από ακροδεξιές οργανώσεις. Μετά τον θάνατό του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν δεκάδες επιδοκιμαστικά σχόλια για την εγκληματική πράξη, με τους εν λόγω χρήστες να τον αποκαλούν “προδότη”.

Στις 15 Ιουνίου συνελήφθη ένας 45χρονος, τον οποίο τα γερμανικά Μέσα αποκαλούν Stephan E.. Ο ύποπτος φέρεται να προέρχεται από τον ακροδεξιό χώρο και έχει διασυνδέσεις στην ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση Combat 18, ενώ είναι γνωστός στις αρχές: το 1992, είχε μαχαιρώσει έναν άνδρα με μεταναστευτικό υπόβαθρο στον κεντρικό σταθμό του Βίζμπαντεν και, εν συνεχεία, είχε καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας. Το 1995, θεωρείται ότι πυροδότησε βόμβα μπροστά από σπίτι στο οποίο διέμεναν πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, ο 45χρονος διατηρεί κανάλι στο Youtube και έχει εξαπολύσει απειλές θανάτου μέσω βίντεο, ενώ στο διαμέρισμά του βρέθηκαν όπλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, ο  Stephan E. το 2018 είχε αναρτήσει ένα σχόλιο με το ψευδώνυμο Game Over στο οποίο ανέφερε: “Ή θα παραιτηθεί η κυβέρνηση ή θα υπάρξουν θάνατοι”.

Σε αυτή τη φάση, είναι ελάχιστες οι πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί. Επισήμως, οι εισαγγελικές αρχές έχουν κοινοποιήσει πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με τον ύποπτο. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Μάρκους Σμίτ, σε μία σύντομη δήλωσή του χθες το απόγευμα επιβεβαίωσε ότι η δολοφονία αντιμετωπίζεται ως έγκλημα υποκινούμενο από ακροδεξιό εξτρεμισμό και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ύποπτος όντως είναι μέλος νεοναζιστικού τρομοκρατικού θύλακα και ότι οι αρχές ερευνούν εάν εμπλέκονται και άλλοι.

Ο  Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι η δολοφονία του Λίμπκε σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου. “Η πράξη αυτή αποτελεί απόδειξη της αποκτήνωσης της κοινωνίας μας και στρέφεται εναντίον όλων μας“, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα