back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Πλήγμα» για τον θαλάσσιο τουρισμό η ένταση στην Κύπρο

Διαβάστε επίσης

Στον αέρα κινδυνεύουν να «τιναχθούν» οι καλές προοπτικές για την κρουαζιέρα, οι οποίες καταγράφηκαν στο πρόσφατο «5ο Posidonia Sea Tourism Forum» ως προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται όχι μόνο μία παρατεταμένη αστάθεια, αλλά και μία ιδιαίτερα κλιμακούμενη ένταση από πλευράς Τουρκίας με άγνωστες μέχρι τώρα προεκτάσεις.

Στο πρόσφατο συνέδριο οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε βελτίωση του κλίματος, γεγονός που «ανάγκασε» και 3 εταιρείες κρουαζιέρας να ξαναβάλουν στους προορισμούς των πλοίων τους λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και να ανακοινώσουν ανάλογα προγράμματα για το 2020 και το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων εταιρειών από τις συμμετέχουσες στο συνέδριο ανέφεραν πως εξετάζουν την προσέγγιση σε λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε μέσα στην επόμενη 5ετία η περιοχή να έχει καταλάβει μία σημαντική θέση στον προγραμματισμό τους.

Την ίδια στιγμή διεθνείς tour operators στρέφουν την προσοχή τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα κοινά χαρακτηριστικά -θρησκεία, πολιτισμός κ.λ.π.- μπορούν να είναι σημαντικό πρόκριμα για την επιλογή των τουριστών.

Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε ένταση μπορεί και πάλι να αντιστρέψει το κλίμα και αυτή τη φορά με απρόβλεπες συνέπειες.

Στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και υποστηρίζουν, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολλές ακυρώσεις προσεγγίσεων και τροποποιήσεις δρομολογίων, εφόσον οι πελάτες τους το ζητήσουν. Μία τέτοια κίνηση όμως θα έχει και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες προσδοκούν από την κρουαζιέρα.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας είχαν αποσύρει τα πλοιά τους και τα είχαν εντάξει σε άλλες περιοχές -όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας των τελευταίων χρόνων, τόσο σε Τουρκία, όσο και σε Αίγυπτο.

Και αυτή την φορά -αν συνεχισθεί αυτό το κλίμα έντασης- πιθανόν μία επανυποχώρηση των εταιρειών να είναι και η «χαριστική βολή» για την κρουαζιέρα στην ευρύτερη περιοχή.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα