back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα Ευρωπαϊκά όργανα οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ

Διαβάστε επίσης

Με σκληρή γλώσσα αναμένεται να απαντήσει εντός της ημέρας η ΕΕ προς την Τουρκία σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε προσχέδιο δήλωσης που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα εκφράζονται «σοβαρές ανησυχίες» από τους 28 και θα καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες -όπως θα χαρακτηρίζονται- γεωτρήσεις»

Παράλληλα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οι 28 θα δεσμευθούν στο κείμενο να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», καταδικάζοντας την τουρκική δραστηριότητα.

Εν αναμονή των επίσημων δηλώσεων από Ευρωπαϊκά όργανα , το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν.   Αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή  (σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa-Reuters) η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Συμβούλιο, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ‘Εφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι “Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμπεράσματα από τα ευρωπαϊκά όργανα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη χθεσινή παρέμβαση του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην Τουρκία ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής από την ΕΕ σε σχέση με τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπ.Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλος με άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” σημειώνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει, βάσει του διεθνούς δικαίου.”Η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη, αλλά αδυναμία” αναφέρει ο χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος με άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” σημειώνει ότι ‘είναι “Ωρα ευρωπαϊκής απάντησης στην Τουρκία”.  «Είχαμε τονίσει και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι δηλώσεις δεν αρκούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι εάν επιμείνει η Τουρκία στην τακτική των προκλήσεων η ευρωπαϊκή απάντηση οφείλει να είναι συντεταγμένη και ουσιαστική. Να περνά από τα λόγια σε συγκεκριμένες ενέργειες στήριξης και αλληλεγγύης. Αυτή η θέση θα εκφραστεί εμφατικά στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Παράλληλα στην Άγκυρα συνεχίζεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, με αντικείμενο την πρόληψη και την αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα