back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Εν αναμονή του αποτελέσματος της δεύτερης ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Τόρις

Διαβάστε επίσης

Η μάχη για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος εισέρχεται στην επόμενη φάση της αργότερα σήμερα όταν θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και το αποτέλεσμα θα το γνωρίζουμε μετά τις 18:00 BST.

Οποιοσδήποτε από τους έξι εναπομείναντες υποψήφιους θα αποκλειστεί από την κούρσα για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι εάν συγκεντρώσει το μικρότερο αριθμό ψήφων ή εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 33 ψήφους.

Εκείνοι που θα παραμείνουν για να συνεχίσουν την αντιπαράθεση θα λάβουν μέρος σε μια ζωντανή συζήτηση (debate) στο BBC απόψε το βράδυ.

Νέες ψηφοφορίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, μέχρι να απομείνουν μόνο δύο υποψήφιοι.
Τα δύο τελευταία ονόματα θα αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο που θα σταλεί με το ταχυδρομείο στα 160.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος του που θα έχουν και τον τελευταίο λόγο (ταχυδρομική ψήφος). Το όνομα του νικητή αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στα τέλη Ιουλίου.

Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον παραμένει το φαβορί για την ηγεσία των Τόρις μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας νωρίτερα αυτό το μήνα και στην οποία ο Τζόνσον συγκέντρωσε 114 ψήφους.

Ο σημερινός υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 43 ψήφους, και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος ήταν τρίτος με 37 ψήφους , θα πρέπει , εφόσον δεν έχουμε εκπλήξεις, να περάσουν στην επόμενη ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Τετάρτη.

Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος στην πρώτη ψηφοφορία έλαβε 27 ψήφους, και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος έλαβε 23 ψήφους, δήλωσαν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι είναι σίγουροι ότι θα περάσουν στον επόμενο γύρο.

Ο Ρόρι Στίουαρτ “απειλεί” τον Μπόρις Τζόνσον

Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στίουαρτ, ο οποίος έλαβε 19 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, δήλωσε ότι έχει τον απαιτούμενο αριθμό των 33 υποστηρικτών για να παραμείνει στον αγώνα.
Ο κ. Στίουαρτ ενίσχυσε τη θέση του τη Δευτέρα το βράδυ μετά την απόφαση του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου , του Ντέιβιντ Λίντινγκτον, να τον στηρίξει.

Ο Λίντινγκτον, ο οποίος είχε υποστηρίξει τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών πριν εγκαταλείψει την κούρσα για τη διαδοχή της Μέι την περασμένη εβδομάδα, είπε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του Στίουαρτ ότι – ” υπάρχει μια λαχτάρα στη χώρα μας για τους πολιτικούς να λένε την αλήθεια”.

“Αυτό που απέδειξε ο Ρόρι με την εκστρατεία του είναι ότι δεν υπάρχουν περιοχές στη χώρα που να μην είναι δημοφιλής” , σημείωσε ο κ. Λίντινγκτον.

Ο Ρόρι Στίουαρτ θα μπορούσε να αποκλείσει τον Σατζίντ Τζαβίντ ή τον Ντομινίκ Ράαμπ από την “κούρσα” της διαδοχής μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι, εκτιμούν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την i, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης θεωρείται πλέον “σοβαρή απειλή” για τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Όπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Στίουαρτ ισχυρίζεται ότι έχει 100 βουλευτές με το μέρος του που είναι έτοιμοι να εμποδίσουν το μεγάλο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος τον πρώην υπουργό των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να αποδεχθεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Το παρόν στο αποψινό debate θα δώσει και ο Τζόνσον
Ο κ. Τζόνσον συμφώνησε να συμμετάσχει στην τηλεμαχία που θα φιλοξενήσει απόψε το BBC 2 (Newsnight), αφού έλειψε από το debate το βράδυ της Κυριακής που διοργανώθηκε από το Channel 4.
Η περιορισμένη παρουσία του στα ΜΜΕ έχει επικριθεί από τους αντιπάλους του αλλά και από τους υποστηρικτές του.

Οι πιθανότητες του πρώην υπουργού των Εξωτερικών να κατακτήσει την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας έχουν ενισχυθεί μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών . Ο κ. Χάνοκ υπογράμμισε χθες ότι – “ο Τζόνσον είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να διατηρηθεί η ενότητα στο Συντηρητικό κόμμα”.

Τη συζήτηση στο BBC – με τίτλο Ο Επόμενος Πρωθυπουργός Μας – θα συντονίσει η Έμιλι Μάτις και θα μεταδοθεί στις 20:00 BST.
Οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις τηλεθεατών από όλη τη χώρα.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα