back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Ή όλοι μαζί μπροστά ή πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας

Διαβάστε επίσης

Το σύνθημα για την έναρξη ενός αγώνα «για τη ζωή μας», για την Ελλάδα, για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ενός αγώνα, όπως είπε, για την επίτευξη «της μεγαλύτερης εκλογικής ανατροπής στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας», έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτός ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί», τόνισε σε αυτή την αποψινή «πρώτη συγκέντρωση του νέου μας αγώνα», μια προεκλογική εκδήλωση σχεδόν φεστιβαλικού χαρακτήρα, στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, όπου της ομιλίας του προηγήθηκαν μουσικές από dj και ακολούθησε ζωντανή μουσική swing. Ενδεικτική είναι η καταληκτική αναφορά του ότι «απόψε είναι σα να αναβαπτιστήκαμε στην κολυμβήθρα του αγώνα».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι “όποιος νομίζει ότι η μάχη κρίθηκε κάνει τεράστιο λάθος. Όσοι ράβουν κουστούμια θα μείνουν με τον ράφτη» και πως το πρωί της 7ης Ιουλίου τις κάλπες θα τις γεμίσουν «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που διψούν για ζωή, κάθε γενιάς, κάθε κοινωνικής καταγωγής, κάθε πολιτικής διαδρομής».

Σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μόνη προϋπόθεση «να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και ο ελληνικός λαός να πιστέψει στις δικές του δυνάμεις», ο καθένας να γίνει «πομπός και αναμεταδότης του μηνύματος της ελπίδας, με τη γλώσσα της αλήθειας».

«Μπροστά όλοι μαζί»

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολίτες το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο: «Μπροστά όλοι μαζί», με «στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, μείωσης της φορολογίας και ακόμη μεγαλύτερης, ακόμη πιο δραστικής μείωσης της ανεργίας», καλώντας τους να δουν πίσω από το «περιτύλιγμα», όπως είπε, του προγράμματος της ΝΔ και να μην επιτρέψουν την επιστροφή της χώρας στο παρελθόν, στις «πολιτικές της χρεοκοπίας».

«Καθαρίσαμε τα δικά τους σπασμένα και ξαναστήσαμε την οικονομία στα πόδια της», είπε και αφού επισήμανε ότι τώρα κάθε δύναμη μπορεί να προτείνει το δικό της σχέδιο στον λαό χωρίς να απαιτείται η έγκριση των τεχνοκρατών, έθεσε το δίλημμα της κάλπης: «στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς είναι να αποφασίσει στις 7 του Ιούλη, αν η χώρα θα ξεφύγει οριστικά προς τα εμπρός ή θα ξανακυλήσει πίσω, αν θα συνεχίσουμε μαζί ενωμένοι, αποφασισμένοι για ένα μέλλον με ασφάλεια. Ή αν θα σκορπίσουμε πάλι».

Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, με το δίπολο ασφάλεια-ανασφάλεια σε όλους τους τομείς, την καθημερινότητα, την εργασία, τα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος μέχρι την ασφάλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

“Ασφάλεια είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου. Επιστροφή στις μέρες της απόλυτης ανασφάλειας είναι να γυρίσουν οι ίδιοι άνθρωποι που έσυραν τη χώρα στη χρεοκοπία, οι ίδιες πολιτικές οικογένειες, τα ίδια τζάκια, τα ίδια συμφέροντα, που έρχονται σήμερα για να πάρουν ιστορική ρεβάνς”, είπε.

Δεν ζήτησαν ένα συγγνώμη

Ανέφερε ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που παραμένουν αμετανόητοι και κυνικοί για όσα έκαναν, όχι απλά δεν ζήτησαν ένα συγγνώμη, για όσα έκαναν μέχρι το 2015, αλλά μας λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν αυτό που σταμάτησε ο ελληνικός λαός το 2015». Πρόσθεσε ότι «ο λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη» και πως δεν θα δικαιώσει «τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Τόμσεν, την τρόικα, το ΔΝΤ, όλους όσους με τον αγώνα μας στείλαμε στο περιθώριο όλα αυτά τα χρόνια».

«Τους βλέπει καθημερινά, τους ακούει. Νιώθει την έπαρση και την αλαζονεία τους. Το λένε και οι ίδιοι ότι θέλουν να έρθουν ως οδοστρωτήρες», είπε.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, «ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές», λέγοντάς τους ότι στις εθνικές εκλογές το ερώτημα δεν είναι η αποτύπωση της πρώτης προτίμησης για τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή, «ούτε η εύλογη επιθυμία έκφρασης της δυσαρέσκειας».

«Τώρα το ερώτημα αφορά την ίδια μας τη ζωή. Τώρα η επιλογή, η απόφαση μας αφορά τη ζωή μας, το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας”, είπε. “Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν από αύριο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά όλοι μαζί σε αυτή τη χώρα ή αν θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει.

Όλοι μαζί στο δρόμο της ανάκαμψης

Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιώματα για όλους, με προστασία για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού. Τα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που κανείς δεν έχει ξεχάσει. Στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του κυνισμού και του αυταρχισμού”.

Ο κ . Τσίπρας ανέφερε ότι «κανείς δε μπορεί να ξεχάσει όσα ζήσαμε τη καταστροφική για τη χώρα και το λαό μας 5ετία από το 2010 ως το 2015 και να ξεγράψει τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα και το λαό μας στη ταπείνωση και την αναξιοπρέπεια», ούτε κανείς μπορεί να παραλείψει «το σκληρό αγώνα που κάναμε, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, για να βγάλουμε τη χώρα σε ξέφωτο και να βγάλουμε από το λαιμό μας τη βαριά θηλιά των δανειστών”.

«Προειδοποίησε» ότι απέναντι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο των τεχνοκρατών, του ΔΝΤ, δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα και πως «το σχέδιο της ΝΔ είναι πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ, την εφαρμογή των οποίων αποτρέψαμε με σκληρές μάχες κατά τις διαπραγματεύσεις των τριών δύσκολων ετών μέχρι την έξοδο απ’τα μνημόνια».

Είπε ότι «το παρουσιάζουν βέβαια σε ωραίο αμπαλάζ, με ωραίες λέξεις, εύηχα κλισέ, αλλά αποφεύγουν να πουν τι κρύβεται από πίσω». Λένε, ανέφερε, για δήθεν λιγότερους φόρους, «αλλά δε λένε πως, πότε και ποιους θα αφορά. Είναι ξεκάθαροι μόνο όσον αφορά τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου”.

«Δεν μας λένε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των δραστικών μειώσεων δαπανών, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και των απολύσεων, της εγκαθίδρυσης ξανά του νόμου του ισχυρού και μιας διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, που θα φοροδιαφεύγει με οφσόρ και θα ξαναστήσει τη παράγκα της λεηλασίας των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας και της οικονομίας μας”.

Οι συμμαχίες στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, στο Βορρά

Κατόπιν αυτών τόνισε ότι “στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς είναι να αποφασίσει στις 7 του Ιούλη: Αν η χώρα θα ξεφύγει οριστικά προς τα εμπρός ή θα ξανακυλήσει πίσω. Αν θα συνεχίσουμε μαζί ενωμένοι, αποφασισμένοι για ένα μέλλον με ασφάλεια”.

Είπε ότι η ασφάλεια δεν είναι μια λέξη σε διαφημιστική καμπάνια, αλλά η προοπτική μας, η ασφάλεια της ίδιας της πατρίδας μας, των συνόρων, των εδαφών και των δικαιωμάτων της, ο περιορισμός των απειλών, οι συμμαχίες στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, στο Βορρά.

Χαρακτήρισε “αισχρή, ανήθικη και άδικη” την προσπάθεια να την “καπηλευτούν οι ίδιοι άνθρωποι που βύθισαν το λαό μας στην ανασφάλεια και τώρα αυτοπαρουσιάζονται ως δήθεν εγγυητές της. Τόνισε ότι “δεν θα τον αφήσουμε ποτέ μα ποτέ μόνο του τον κυπριακό λαό, απέναντι σε όσους απειλούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα» και πως «ασφάλεια είναι η εθνική μας αυτοπεποίθηση, που δε χτίζεται με την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό, αλλά με το διάλογο, τις σταθερές συμμαχίες, την απόλυτη πίστη στην ειρήνη, τη δημοκρατία και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς”. Υπογράμμισε δε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει κάθε απειλή που στρέφεται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα.

Κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι συμπεριφέρονται με “ανεύθυνο και κοντόφθαλμο” τρόπο στην εξωτερική πολιτική: “Τη μία στο όνομα της κομματικής τους ενότητας ή της ψηφοθηρίας, δε διστάζουν να σταθούν πλάι αν όχι να εκθρέψουν το ρεύμα του εθνολαϊκισμού και μιλούν για προδότες και προδοσίες στο Μακεδονικό, εκεί που θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να είναι ενωμένοι.

Την άλλη μας λένε ότι το μόνο που θα κάνουν αν εκλεγούν είναι να φροντίσουν να τηρείται η κατά τα άλλα προδοτική για αυτούς συμφωνία. Μα αν όντως είναι προδοτική γιατί τόσο πολύ τους ενδιαφέρει να τηρείται ;”, σχολίασε.

Απαράδεκτη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Σημείωσε ότι “ακόμη και απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο, τη μια μας κατηγορούν που κρατήσαμε ανοιχτό το δίαυλο συνεννόησης και επικοινωνίας με τη Τουρκική ηγεσία. Την άλλη όμως μας λένε στελέχη τους, ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο παρά τον Έλληνα Πρωθυπουργό”.

Είπε ότι «τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορούν γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ μέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να κάνει τριήμερα και να πηγαίνει διακοπές».

Τους κατηγόρησε ότι «αντί να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τη δύναμη των συμμαχιών και των ερεισμάτων μας στην Ευρώπη και το κόσμο, αντί να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή που χαράσσουμε με τη Κυπριακή κυβέρνηση, που φέρνει σημαντικές επιτυχίες και απόλυτη στήριξη της Ευρώπης και του διεθνούς παράγοντα στις εθνικές μας θέσεις, τυφλωμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες μας λένε ότι κάνουμε κόλπα για να φτιάξουμε προεκλογικό κλίμα».

«Τους απαντάμε δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική, Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε ένα αρραγές ευρωπαϊκό και διεθνές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα», τόνισε και τους κάλεσε «στα εθνικά θέματα, να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνταχθούν στην ενιαία εθνική γραμμή».

Σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι ασφαλείς γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρή και θα είναι ακόμη περισσότερο, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν έμπρακτα ενότητα και αποφασιστικότητα στη υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”.

Επίθεση στη ΝΔ

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα στη «βαθιά γενικευμένη ανασφάλεια» σε όλους στην καθημερινότητα, «αυτή που ζήσαμε όταν μέχρι το 2015 κυβερνούσαν το τόπο». Είπε ότι «στην εργασία, δεν προκαλούν απλά ανασφάλεια στον εργαζόμενο κόσμο, αλλά ανατριχίλα», ότι «στον ιδιωτικό τομέα, μιλούν για ξεπερασμένο 8ωρο, για 7ήμερη εργασία» και ότι «στο δημόσιο, μιλούν ανοιχτά για επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις».

Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει: ένας νέος γιατρός να έρχεται για πέντε που φεύγουν ή μία δασκάλα για πέντε που αποχωρούν. Τόσο απλά. Στη φορολογία, λένε για λιγότερους φόρους. Είπε ακόμη ως προς τις εξαγγελίες της ΝΔ για την ανάπτυξη ότι «όσο είδατε εσείς επένδυση επί Σαμαρά τόσο είδαμε κι εμείς». «Δεν μπήκαν καν στον κόπο να αλλάξουν τις λέξεις.

Το ίδιο πρόγραμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, βγάλανε από τα συρτάρια, το τύπωσαν σε ιλουστρασιόν χαρτί για να μας το σερβίρουν ως νέο και καινοτόμο. Απλά τώρα δε μας τα λέει ο κ. Σαμαράς αλλά ο κ. Μητσοτάκης», είπε.

Ανέφερε επιπλέον ότι στο κοινωνικό κράτος το πρόγραμμα της Ν.Δ. προκαλεί τρόμο. Είπε ότι όταν λένε για περικοπή δαπανών σημαίνει ότι θα κόψουν «από τις συντάξεις, επιδόματα, νοσοκομεία, πρόνοια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα