back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Μέρκελ βλέπει το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν

Διαβάστε επίσης

H Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν “σαφή στοιχεία” ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, ενώ πρoειδοποίησε την Τεχεράνη ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν παραβιάσει την συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ΕΕ ανακοίνωσε χθες ότι το βίντεο με τις επιθέσεις δεν παρέχει επαρκή στοιχεία ώστε να αποδοθούν ευθύνες στο Ιράν, ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να αξιολογεί τα στοιχεία προτού καταλήξει σε συμπεράσματα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο Βερολίνο από κοινού με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε έκκληση για ειρηνική άμβλυνση της έντασης που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο.

“Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τα γεγονότα, υπάρχουν σαφή στοιχεία”, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στους ισχυρισμούς ότι το Ιράν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, και συμπλήρωσε: “Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση. Η Γερμανία θα επισημάνει σε όλες τις πλευρές και κυρίως στο Ιράν να μην κλιμακώσουν την ένταση”.

Η Τεχεράνη αρνείται

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε δύο τάνκερ που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και φέρουν κοινά χαρακτηριστικά με μία επίθεση σε τέσσερα σκάφη στην ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνοντας ότι το βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ δεν αποδεικνύουν τίποτα.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν

Η ένταση Ουάσινγκτον-Τεχεράνης κορυφώθηκε πέρυσι, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα και επέβαλε εκ νέου αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες έχουν πλήξει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και έχουν οδηγήσει την οικονομία της σε ελεύθερη πτώση.

Το Ιράν θα αυξήσει το απόθεμά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο

Την Δευτέρα, το Ιράν προειδοποίησε ότι στις 27 του μηνός θα υπερβεί το όριο του 3,67% σε απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου που προβλέπεται από τη συμφωνία, εντείνοντας περαιτέρω την πίεση στα ευρωπαϊκά κράτη που συμμετείχαν στη συμφωνία (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) για διάσωσή της.

Η Τεχεράνη ζητά από τα τρία ευρωπαϊκά κράτη να διασφαλίσουν ότι θα λάβει τα οικονομικά προνόμια που προβλέπονται από τη συμφωνία, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Μέχρι στιγμής, το ευρωπαϊκό σύστημα συναλλαγών INSTEX, μέσω του οποίου το Ιράν θα είχε τη δυνατότητα να διακινεί ανθρωπιστικά αγαθά, δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Η Μέρκελ απειλεί με συνέπειες

Η Μέρκελ προειδοποίησε το Ιράν ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν παραβιάσει οποιονδήποτε όρο της συμφωνίας, εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξη ότι η Τεχεράνη θα είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της. “Προσδοκούμε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να τηρεί τους όρους της συμφωνίας”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Εάν δεν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα