back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Μετωπική» Άγκυρας – ΕΕ για τις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαβάστε επίσης

Σκληρό μπρα ντε φερ Ευρώπης-Τουρκίας με φόντο τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Ευρωπαίοι ενόψει της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται Πέμπτη και Παρασκευή , εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων και η Άγκυρα απαντά με την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών έχουν γραφτεί με μια εντελώς ελληνική γραμμή.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει, ούτε βέβαια θα την αφήσουμε να κάνει, γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο OPEN TV. Όπως είπε «η Τουρκία οδηγείται σε αδιέξοδο και αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνεργασιών μας στην ευρύτερη περιοχή». Χαρακτήρισε εκτός τόπου την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δραματοποίηση της κατάστασης μετά την έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ.

«Μέχρι να αλλάξει η προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα στάση, η Τουρκία θα τηρήσει τη δέσμευση για υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων» σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ τις αποφάσεις της ΕΕ.

Η Άγκυρα εξέδωσε navtex για δίωρη άσκηση , την Πέμπτη , με πραγματικά πυρά στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει αρχίσει υποθαλάσσια γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, και ανακοίνωσε πως το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, «Γιαβούζ» θα πλεύσει αύριο προς την ανατολική Μεσόγειο για γεώτρηση σε περιοχή όπου έχει εξουσιοδότηση του ψευδοκράτος.

Εξάλλου, το ψευδοκράτος ενέκρινε τον διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη εποίκησης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου .

Υποχωρεί η τουρκική λίρα ύστερα από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων με στόχο τουρκικές αμυντικές εταιρίες. Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα