back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φασολάδα καλοκαιρινή αλευρολέμονο…

Διαβάστε επίσης

Να πως φτιάχνω εγώ, την κλασσική ελληνική φασολάδα στην καλοκαιρινή της εκδοχή

Τα φασόλια και όλα τα όσπρια, τ’ αγοράζω όταν πηγαίνω στο χωριό μου, Αρκαδικά προϊόντα απ’ τον Φενεό, όταν βρίσκομαι στην Κρήτη, απ’ το ορεινό Λασίθι και τα δύο είναι καταπληκτικά!

Απ’ το προηγούμενο βράδυ βάζω τα φασόλια στο νερό να μαλακώσουν, την επόμενη μέρα, τα βάζω σε μια μετρίου μεγέθους χύτρα ταχύτητας, μαγειρεύω σχεδόν τα πάντα με χύτρα, ρίχνω μέσα αλάτι, πιπέρι, σέλινο ψιλοκομμένο, λίγη ρίγανη, κόβω καρότο σε ροδέλες, ρίχνω επίσης μισό ποτήρι λάδι και νερό μέχρι την μέση της χύτρας περίπου και ένα κύβο λαχανικών σε μορφή ζελέ.

Εγώ στην φασολάδα δεν βάζω κρεμμύδι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν σας αρέσει δεν θα βάλετε κι εσείς, αυτά είναι γούστα.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κλείνω την χύτρα και αφού σφυρίξει και χαμηλώσω την φωτιά, την αφήνω ακριβώς μία ώρα να βράσει καλά.
Όταν ανοίξω την χύτρα, ανεβάζω πάλι την θερμοκρασία και την αφήνω δέκα λεπτά να βράσει, ανακατεύοντας και πιέζοντας τα βρασμένα φασόλια στα τοιχώματα της χύτρας για να «χυλώσει», που είναι και το μυστικό μιας επιτυχημένης φασολάδας.

Στο στρατό την φασολάδα την έλεγαν «μπλούμ» ακριβώς για το αντίθετο, ήταν πολύ νερουλή, αφού λοιπόν είναι έτοιμη, κάνουμε το αλευρολέμονο, στύβουμε τρία λεμόνια, τα βάζουμε στο μούλτι, βάζουμε και ζουμί από τα φασόλια πάνω απ την μέση του μούλτι, ρίχνουμε και δυο γεμάτες κουταλιές αλεύρι, τα χτυπάμε καλά και το ρίχνουμε στην φασολάδα μας, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.

Η φασολάδα συνοδεύεται καταπληκτικά με ελιές, αγγουροντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, σαρδέλα παστή, ρέγκα η λακέρδα και φυσικά κόκκινο κρασί.
Κρύα, ακόμα καλύτερα…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα