back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο του Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε επίσης

Διπλό αδιέξοδο σημειώθηκε κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε ως προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050 ούτε στο ζήτημα την ανάδειξης των νέων επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Στο δεύτερο ζήτημα φαίνεται να διαμορφώνονται δύο μέτωπα: της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν. Η λήψη της απόφασης μετετέθη στην επόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

“Δεν υπήρξε πλειοψηφία για έναν Spitzenkandidat”, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στον/στην κορυφαίο/-α υποψήφιο/-α για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πλειοψηφία δεν συγκεντρώνει ούτε ο γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ούτε η δανή Μαργκρέτε Βέσταγκερ που εκπροσωπεί τους Φιλελευθέρους στο Renew Europe, ούτε ο ολλανδός Φρανς Τίμερμανς που εκπροσωπεί τους Σοσιαλιστές.

Η υποψηφιότητα Βέμπερ

Οι επικεφαλής των Σοσιαλιστών και του Renew Europe (της νέας πολιτικής ομάδας που προέκυψε από την σύμπραξη Φιλελευθέρων και του κόμματος Renaissance του Μακρόν) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμήνυσαν από νωρίς ότι δεν θα στηρίξουν τον Βέμπερ. “Αυτό σηματοδοτεί το τέλος των ελπίδων του να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής”, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνεπικεφαλής των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρ, καθώς και μέλη της ομάδας του ΕΛΚ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που έχει αντιταχθεί στην ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής από τον Βέμπερ, φέρεται ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη. Η Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, επανέλαβε ότι στηρίζει το σύστημα των Spitzenkandidaten, που ορίζονται από την κάθε πολιτική οικογένεια για να διεκδικήσουν την προεδρία της Επιτροπής, και επεσήμανε ότι δε θα ληφθεί καμία απόφαση για τους διορισμούς σε αυτή τη σύνοδο.

Το ΕΛΚ αποφάσισε να παραμείνει υποψήφιός του ο Βέμπερ, όπως εξήγησαν πολλά ηγετικά μέλη του. «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι νεκρός, μόλις φάγαμε μαζί» ήταν το καυστικό σχόλιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Μακρόν δεν επιθυμεί να στηρίξει την υποψηφιότητα Βέμπερ, όχι διότι είναι συντηρητικός, αλλά διότι του λείπει η εμπειρία. Έχει υπάρξει επί σειρά ετών ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ΕΛΚ, αλλά δεν έχει εμπειρία στην πολιτική της Γερμανίας. Στο μέτωπο Μακρόν συντάσσονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλοι.

Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 από τις συνολικά 751 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δύο γυναίκες επικεφαλής

Σύμφωνα με τη βούληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από δεκαετίες ανδροκρατίας στην ηγεσία των θεσμών της ΕΕ, πρέπει δύο από τα κορυφαία πόστα να ανατεθούν σε γυναίκες. Γι’ αυτό έχουν δεσμευθεί εκ προοιμίου οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Επιπλέον, πρέπει να μπουν στο κάδρο και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, πέραν του ΕΛΚ πρέπει να είναι ικανοποιημένες και οι άλλες δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ισορροπίες Βορρά-Νότου.

Αναζήτηση επικεφαλής και στους άλλους θεσμούς

Σε αυτό το τεράστιο καρουσέλ προεδριών των ευρωπαϊκών θεσμών, πέραν του διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Επιτροπή, αναζητούνται επικεφαλής του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα οριστεί και νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, θέση που αυτή τη στιγμή κατέχει η Φεντερίκα Μογκερίνι, και έως το τέλος του έτους ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στις 2 Ιουλίου ξεκινά η νέα νομοθετική περίοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Oι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θα συνεδριάσουν στο Στρασβούργο από τις 2 ως τις 4 του μηνός και θα εκλέξουν το νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα