back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγωνία για το μέλλον της ΔΕΗ – Τα σενάρια διάσωσης

Διαβάστε επίσης

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες για το μέλλον της και αλλά και την κατρακύλα της μετοχής της στο Χρηματιστήριο (πτώση 17.32%), η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα υπάρχει ακριβής εικόνα για τα οικονομικά αποτελέσματα μέσα σε μερικές ημέρες, καθώς και ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο αρνητική όσο λέγεται.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως €300 εκατ. ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ότι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κοινό μυστικό, ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα κληθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο έκρηξης της «απασφαλισμένης βόμβας» που ονομάζεται ΔΕΗ. Η σημερινή κυβέρνηση παραδίδει τη ΔΕΗ με ζημίες ύψους 540 εκατ. ευρώ για το 2018 και 254 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει άμεσες αποφάσεις για τη σωτηρία της δημόσιας επιχείρησης με την λήψη δραστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων ο εμπλουτισμός της αποεπένδυσης των λιγνιτικών με μονάδες και από άλλους κλάδους, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι – Εταίροι πιστωτές, που είναι οι υδροηλεκτρικές, ώστε τα πακέτα να καταστούν ελκυστικότερα προς την αγορά.

Επιτακτικής ανάγκης μέτρα αναμένεται να ληφθούν και στα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς λόγω των εκλογών πάγωσε η τιτλοποίηση τους που θα έδιναν τεράστια οικονομική ανάσα στην εταιρεία, η οποία υπολογίζεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ

Οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ΔΕΗ θα είναι τεράστιες τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία, αφού θα τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας .

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης

Η ΔΕΗ παραμένει ένας μεγάλος ασθενής για την παρούσα αλλά κυρίως για την επόμενη κυβέρνηση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη να μιλά χθες για νέα Ολυμπιακή. Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για την εφαρμογή ενός σχεδίου σωτηρίας καθώς με τις παρούσες επιδόσεις είναι αδύνατο να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας . Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα